Farat e shalqirit: A duhet t’i hamë pa kujdes?
Shalqiri është një pjesë e pashmangshme e menusë së verës – të freskon, të shuan etjen dhe të magjeps me shijen e tij të ëmbël dhe lëngshme.

Por, ndërsa shijojmë çdo kafshatë, shpesh pyesim veten: a duhet t’i heqim farat apo t’i hamë pa kujdes?
Shumë njerëz e kanë besuar që në fëmijëri historinë se do të “rriten një shalqi në stomak” nëse hanë fara. Megjithatë, realiteti është larg kësaj. Ekspertët konfirmojnë se farat e shalqirit janë plotësisht të sigurta për t’u ngrënë dhe madje të dobishme për shëndetin.
Në formën e tyre të papërpunuar, farat janë të pasura me lëndë ushqyese si magnez, hekur, zink dhe proteina. Ato janë më të dobishme kur thahen dhe piqen lehtë – ato bëhen një meze e lehtë krokante dhe ushqyese, e ngjashme me farat e kungullit ose të lulediellit.
Sigurisht, nëse hani disa fara të gjalla ndërsa hani një fetë shalqiri, nuk do të vini re asnjë ndryshim. Ato thjesht kalojnë nëpër sistemin tretës, shpesh pa u zbërthyer. Megjithatë, njerëzit me probleme me tretjen mund të duan të shmangin sasitë më të mëdha.
Është interesante se në disa kultura, farat vlerësohen më shumë sesa vetë fruti. Në Nigeri dhe në pjesë të Azisë, ato përdoren për të bërë gatime të ndryshme dhe pasta të pasura me proteina.
Pra, herën tjetër që kafshoni një copë shalqiri, nuk keni pse të shqetësoheni për të hequr çdo farë. Nëse nuk ju shqetësojnë, mos ngurroni t’i hani.