Fillon sezoni i qepës së pranverës: Pse duhet ta përfshini në dietën tuaj?
Duke qenë se qiqrat e rinj tashmë mund të gjeni në tregje, ia vlen të theksohet gama e përfitimeve shëndetësore që sjell në organizëm.

Është i pasur me vitamina dhe minerale që ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve të ndryshme, si dhe me squfur, bakër, fosfor, kalium, magnez, kalcium dhe mangan.
Mund të përgatitet në mënyra të ndryshme, por është mirë të hahet i freskët së bashku me gjethet e gjata jeshile. Ndër përfitimet e shumta që i sjell shëndetit, veçohen këto:
Parandalon ftohjet dhe gripin – Duke qenë se ka veti antibakteriale dhe antivirale, është një ilaç i shkëlqyer për trajtimin e infeksioneve virale dhe gripit. Gjithashtu redukton mukozën e tepërt.
Ndihmon në tretje – Ju mund të konsumoni rregullisht qiqra të rinj për të rritur shpejtësinë e tretjes nëse vuani nga probleme ekstreme të tretjes si gastriti, aciditeti, kapsllëku dhe çrregullime të tjera. Qepa përmban fibra që ndihmojnë në lëvizjen e jashtëqitjes. Ai shëron zorrët e fryra dhe e bën sistemin tuaj të tretjes shumë aktiv. Personat me probleme me tretjen duhet të konsumojnë 20-30 gramë qepë të re dy herë në ditë, një herë në mëngjes dhe një herë në mbrëmje.
Ul nivelin e sheqerit në gjak – Studimet kanë treguar se përbërësit e squfurit të pranishëm në qepën e gjelbër ulin nivelin e sheqerit në gjak duke rritur nivelin e insulinës. Insulina është e nevojshme për të transportuar sheqerin nga qarkullimi i gjakut në qelizat e trupit.
E mirë për sytë – Përveç karotenoideve si luteina dhe zeaksantina, qepa e gjelbër përmban vitaminë A, e cila luan një rol jetik në ruajtjen e shikimit normal dhe mbajtjen e syve tuaj të shëndetshëm dhe të fortë. Ai gjithashtu lufton degjenerimin makular, një gjendje që rezulton në humbjen e shikimit dhe mbron sytë nga inflamacioni.
Ruan shëndetin e zemrës – Prania e antioksidantëve në qepën e pranverës ndihmon në parandalimin e dëmtimit të ADN-së dhe indeve qelizore duke penguar veprimin e radikalëve të lirë. Vitamina C ndihmon në uljen e kolesterolit të lartë dhe presionit të gjakut në trup, gjë që redukton rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Përbërjet e squfurit të pranishëm në këtë qepë gjithashtu ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve koronare të zemrës.