Fluori në ujë u shkakton fëmijëve ankth dhe dhimbje koke

Fluori në ujë u shkakton fëmijëve ankth dhe dhimbje koke

Një studim i kohëve të fundit sugjeron se gratë shtatzëna të ekspozuara ndaj niveleve të larta të fluorit mund të kenë dyfish gjasa për të pasur një fëmijë me probleme neurokomportamentale, si ankthi dhe problemet e rregullimit emocional, në moshën trevjeçare. Këto gjetje përkojnë me planet për të shtuar fluor në ujin e pijshëm të 1.6 milionë njerëzve të tjerë në Mbretërinë e Bashkuar për të përmirësuar shëndetin e dhëmbëve.

Detajet dhe gjetjet e studimit

Studiuesit nga Universiteti i Floridës ekzaminuan gati 230 çifte nënë-fëmijë, duke zbuluar se nivelet më të larta të fluorit në urinën e nënës gjatë shtatzënisë lidhen me rritjen e gjasave që fëmijët të përjetojnë probleme neurokomportamentale. Simptomat përfshinin ankth, dhimbje koke dhe dhimbje stomaku.

Dr. Ashley Malin, hetuesi kryesor i studimit, theksoi rreziqet e mundshme të ekspozimit të fluorit ndaj zhvillimit të trurit të fetusit. Ajo vuri në dukje se çdo rritje prej 0,68 miligram për litër në nivelet e fluorit në urinën e grave shtatzëna shoqërohej me gati dyfishin e gjasave për probleme neurokomportamentale tek fëmijët e tyre në moshën trevjeçare.

Burimet e ekspozimit të fluorit dhe kufizimet e studimit

Image

Shkaku i saktë i niveleve më të larta të fluorit në disa gra mbetet i paqartë, por mund të përfshijë pirjen e ujit të rubinetit, konsumimin e ushqimeve të caktuara dhe përdorimin e produkteve dentare. Studimi kontrolloi gjithashtu ekspozimin e plumbit, një neurotoksinë e njohur, për të izoluar ndikimin e fluorit.

Kufizimet e studimit përfshijnë të dhënat e sjelljes së vetëraportuar nga nënat, të cilat mund të sjellin paragjykim dhe natyrën e tij vëzhguese, e cila nuk mund të vërtetojë përfundimisht shkakun. Për më tepër, studimi u fokusua në një popullsi kryesisht hispanike në Los Anxheles, gjë që mund të kufizojë përgjithësimin e gjetjeve.

Fluori dhe shëndeti i dhëmbëve

Fluori i shtohet ujit të pijshëm në shumë vende, përfshirë SHBA-në dhe Britaninë e Madhe, për të forcuar smaltin e dhëmbëve dhe për të parandaluar prishjen. Megjithatë, fluorizimi është i diskutueshëm, me debate mbi sigurinë e tij. Kritikët, duke përfshirë kandidatin presidencial të SHBA Robert F. Kennedy Jr., argumentojnë se është neurotoksik, megjithëse rishikimet e mëdha nuk kanë gjetur prova bindëse të dëmtimit në nivele të rregulluara.

Implikimet dhe rekomandimet

Gjetjet e studimit sugjerojnë nevojën për udhëzime specifike për ekspozimin e fluorit gjatë shtatzënisë. Dr. Malin shpreson se rezultatet do të frymëzojnë politikëbërësit të marrin në konsideratë këto rreziqe të mundshme. Ndërsa fluorizimi synon të reduktojë problemet dentare, domosdoshmëria e tij vihet në dyshim për shkak të përdorimit të gjerë të fluorit në pastat e dhëmbëve dhe shpëlarësit e gojës.

Pavarësisht polemikave, autoritetet shëndetësore si NHS dhe Shefi Mjekësor i Mbretërisë së Bashkuar, Sir Chris Whitty, pohojnë se fluori në ujin e pijshëm është i sigurt dhe efektiv në parandalimin e prishjes së dhëmbëve. Ata vlerësojnë se zgjerimi i fluorizimit mund të parandalojë shumë shtrime në spital për prishjen e dhëmbëve, një kosto e konsiderueshme për NHS-në.

Debati mbi fluorizimin e ujit vazhdon, duke balancuar përfitimet e shëndetit të dhëmbëve me rreziqet e mundshme zhvillimore. Ky studim thekson nevojën për kërkime të vazhdueshme dhe rishikim potencial të udhëzimeve të shëndetit publik për të garantuar sigurinë dhe mirëqenien e brezave të ardhshëm./DailyMail – Syri.net

Image

LEXO EDHE:

Back to top button