FOTO | Zbulohet një recetë 400-vjeçare në një tavernë italiane: Të ftuarit shijojnë shijet e mrekullueshme

FOTO | Zbulohet një recetë 400-vjeçare në një tavernë italiane: Të ftuarit shijojnë shijet e mrekullueshme

Në Bergamo të Italisë, një tavernë që rigjallëron pjatat e harruara ka zbuluar një recetë të një autori të panjohur nga fundi i shekullit të 17-të dhe fillimi i shekullit të 18-të të quajtur “Il Cocho bergamasco alla Casalenga” që është rreth 400 vjet e vjetër me udhëzime për përgatitjen e rosto një rosë.

Pronarët e tavernës sjellin në tavolinë pjatën e harruar – “anedroto” (anedrotto), duke përdorur ushqime, erëza, shije dhe një metodë gatimi të humbur prej kohësh, kështu që ata përpiqen të ringjallin delikatesën gastronomike që koha e ka ndryshuar ose fshirë. nga kujtimet.

Sipas recetës, për të cilën ekspertët thonë se rikthen në tryezë “luksin e një darke zyrtare të fisnikërisë së asaj kohe”, rosa piqej me erëza si rozmarinë, karafil dhe pak piper, ndërsa mbushja bëhej nga gjilpëra të skuqura në vaj me qepë, karrota, selino, qepë të bardhë, majdanoz, bukë të njomur në qumësht dhe vezë, dhe në versionin e ri kryekuzhinieri shton edhe drithërat.

Sipas recetës origjinale, rosa piqej më pas në një lëng mishi (bujoni) të bërë nga kocka të ziera dhe verë të bardhë dhe shërbehej me shtatë pjata anësore, duke përfshirë lakër, lulelakër, barishte, dy lloje polenta, karrota dhe pure patatesh.

“Me një ‘recetë Bap’ pak të modernizuar, ne donim të ringjallnim atë eksplorim gastronomik, sepse besojmë se është e rëndësishme t’u ofrojmë njerëzve një pjesë të historisë që ka ndodhur në tavolinat e shtëpive, bujtinave, tavernave apo pallateve.” Ne duam t’u ofrojmë traditën e munguar”, thotë Elisa Taioki, pronare e restorantit të sapohapur “Taiocchino”, të cilin e drejton së bashku me bashkëshortin e saj.

 

LEXO EDHE:

Back to top button