George Soros blen aksione në kompaninë e të dhënave Palantir

Dy sipërmarrës të fuqishëm të botës së investimeve kohët e fundit kanë blerë aksione në Palantir, firma sekrete dhe e diskutueshme e të dhënave të mëdha e mbështetur nga Peter Thiel, i cili filloi tregtinë në Wall Street në muajin shtator.

- Advertisment -

Menaxhimi i Fondit Soros, i drejtuar nga investitori dhe filantropi miliarder, George Soros, dhe Third Point, firma e udhëhequr nga investitori t Dan Loeb, të dy zbuluan se kanë aksione në Palantir, raporton CNN.

Menaxhimi i Fondit Soros bleu 18.5 milionë aksione të Palantir ndërsa “Third Point” zuri një pozicion më modest prej 2.4 milion aksionesh.

Palantir doli në publik përmes një listimi të drejtpërdrejtë të aksioneve ekzistuese në Bursën e New Yorkut. Kjo do të thotë se Palantir nuk kishte nevojë të shiste aksione të reja përmes një oferte fillestare më tradicionale.

Aksionet e Palantir janë dyfishuar nga e ashtuquajtura çmimi i tyre i referencës prej 7.25 dollarësh për aksion ditën e listimit të drejtpërdrejtë. Palantir tani ka vlerë rreth 30 miliardë dollarësh.

Kompania, e cila ka shumë klientë qeveritarë në të gjithë botën, ka qenë e përfshirë në ndihmën për të gjetur të dhëna në lidhje me përhapjen e coronavirusit si dhe shpërndarjen e mundshme të vaksinave.

Por Palantir ka qenë gjithashtu i diskutueshëm për shkak të marrëdhënieve me agjencitë qeveritare dhe numrit të madh të të dhënave që gjurmon. Kjo ka ngritur shqetësime për privatësinë e konsumatorit.

Platformat e kompanisë Gotham, Foundry dhe Apollo janë përdorur për të ndihmuar në monitorimin e aktivitetit terrorist. Bizneset e mëdha gjithashtu përdorin shërbimet e Palantir për të analizuar të dhënat në lidhje me modelet e motit dhe blerjet e konsumatorëve.

Palantir u bashkëthemelua nga Thiel, një kapitalist sipërmarrje i cili është i njohur për të qenë një anëtar i “mafies PayPal (PYPL)” që ndihmoi në fillimin e gjigandit të pagesave.

Thiel, i cili ka prirje politike më konservatore, ishte gjithashtu një mbështetës i presidentit, Donald Trump në vitin 2016 dhe aktualisht është anëtar i bordit të drejtorëve të Facebook (FB). Kjo e bën atë paksa anësor në Luginën e Silikonit me prirje demokratike.

Kjo gjithashtu e bën investimin e Sorosit më interesant duke pasur parasysh se investitori është i njohur për mbështetjen e kauzave liberale.

Deri vonë, pak dihej për financat e Palantir. Por, para se të dilte në publik, kompania zbuloi se ndërsa të ardhurat po rriten, ato nuk janë ende fitimprurëse.

Kjo është e zakonshme për shumë të ashtuquajtur njëbrirësh, fillestarë privatë që komandojnë vlerësime miliarda dollarëshe. Palantir zbuloi rezultate premtuese për tremujorin e tretë javën e kaluar, raportin e parë të fitimeve që nga renditja direkte.

Palantir tha se shitjet u rritën me 52 për qind në 289,2 milionë dollarë dhe rritën parashikimin e të ardhurave për tërë vitin. Kompania gjithashtu njoftoi se fitoi kontrata të reja me Ushtrinë e SHBA-së dhe Institutet Kombëtare të Shëndetit.

Palantir vuri në dukje se një pjesë e madhe e humbjeve të saj ishte për shkak të 847 milionë dollarëve në shpenzimet e kompensimit të lidhura me listën e drejtpërdrejtë. Duke përjashtuar atë dhe shpenzime të tjera të lidhura me debutimin në Wall Street, Palantir raportoi një fitim neto prej 73.1 milionë dollarësh. Aksionet u rritën më shumë se 8 për qind në lajmet e së premtes.

LEXO EDHE:

Back to top button