Gjendje e rrallë e trurit të njeriut që i kthen fytyrat e njerëzve në ‘përbindësh’

Një burrë 58-vjeçar nga Shtetet e Bashkuara, i cili është i bazuar në Departamentin e Psikologjisë së Shkencës së Trurit në Kolegjin Dartmouth, e sheh botën pak më ndryshe

Në kokën e tij, “pajisja për leximin e fytyrës” i kthen fytyrat e njeriut në diçka që duket monstruoze, shkruan Science Alert.

I diagnostikuar me një gjendje të rrallë neurologjike të quajtur prosopometamorphopsia ose PMO, pacienti u jep studiuesve një mundësi për të kuptuar më mirë se si sistemet vizuale të njerëzve përpunojnë veçoritë identifikuese dhe si, për shembull, ata identifikojnë mikun nga armiku.

Për më shumë se dy vjet e gjysmë, përpara se të dërgohej në Dartmouth për trajtim, njeriu me këtë çrregullim të rrallë vëzhgoi fytyrat e njerëzve përreth tij duken si “karikatura groteske”. Siç thotë ai, njerëzve u ka parë brazda në ballë, faqe dhe mjekra, ndërsa sytë dhe gojët i kanë “shtrirë”.

Ky njeri përfundimisht u mësua me “maskat e çuditshme” që mendja e tij u caktonte njerëzve që takonte.

Ai ende mund të njihte njerëzit dhe sado të tmerrshme që ishin pamjet, ai ishte i vetëdijshëm se përshkrime të tilla ishin larg realitetit.

 

 

 

Pacienti jo gjithmonë kishte “vizione” të tilla. Mjekët menduan se ndoshta historia e tij e çrregullimit bipolar ose çrregullimit të stresit post-traumatik kishte të bënte me këtë çrregullim.

Mjekët i kanë ekzaminuar edhe dëmtimin e rëndë të kokës, të cilin e ka pësuar në fillim të viteve 40 dhe që i ka lënë një lloj traume. Disa besojnë se shfaqjet e çuditshme janë për shkak të dozës toksike të monoksidit të karbonit që ai thithi katër muaj përpara se të kishte takimin e tij të parë me fytyrat e shtrembëruara të të afërmve të tij.

Pasi psikologët e Kolegjit Dartmouth Antonio Melo, Daniel Stern, Christoph Bujarski dhe Brad Dashin kryen një sërë testesh, u bë e qartë për ta se subjekti i tyre nuk kishte përjetuar çrregullim PMO në një mënyrë krejtësisht tipike.

 

 

Kjo gjendje mund të shfaqet në shumë mënyra, duke i kthyer njerëzit në demonë dhe dragonj, me nofulla dhe faqe të fryra, hundë të rrafshuara ose sy të zgjeruar etj.

“Në studime të tjera të kësaj gjendjeje, pacientët me PMO nuk mund të gjykojnë se sa saktë përfaqëson vizualizimi i shtrembërimeve të tyre atë që ata shohin, sepse vetë vizualizimi tregon gjithashtu një fytyrë,” thotë Mello, autori kryesor i studimit të rastit.

 

 

 

Në këtë rast, studiuesit siguruan fotografi të vullnetarëve të pacientëve dhe ata ishin në gjendje të studionin krahasimet e hollësishme të imazheve. Nga rruga, prosopometamorphopsia konsiderohej një formë verbërie. Megjithatë, është e qartë se kjo nuk është domosdoshmërisht rasti.

 

LEXO EDHE:

Back to top button