Gjermania do të përballet me tre sfida të mëdha në vitin 2023

Ka qenë një vit i vështirë për qeverinë federale gjermane. Por viti 2023 është i sigurt se do të jetë një vit i ngarkuar. Cilat janë sfidat me të cilat përballet politika gjermane në 12 muajt e ardhshëm, pyet Deutsche Welle në analizën e saj.

Koalicioni qeverisës i Gjermanisë i SPD, të Gjelbërve dhe FDP-së, pavarësisht pengesave dhe polemikave të ndryshme, e shikon të ardhmen me optimizëm. Tre presidentët e partive në pushtet publikuan një artikull të ftuar në gazetën Frankfurter Allgemeine Zeitung në të cilin thanë: “Ne duam ta bëjmë Gjermaninë më sociale dhe më të drejtë, më moderne dhe dixhitale, më konkurruese dhe neutrale ndaj klimës”. Kështu mund ta shkruanin partnerët e koalicionit edhe një vit më parë.

Por në realitet, viti 2022 për të ashtuquajturin “koalicion semaforik” u shënua nga njëra pas tjetrës kriza, si në skenën kombëtare ashtu edhe në atë ndërkombëtare, dhe 2023 është e sigurt që do të jetë i njëjtë. Dhe këto kriza nuk kishin asnjë lidhje me atë që kjo qeveri ndërmori në fillim të mandatit të saj në dhjetor 2021.

Qeveria gjermane përballet me tre sfida kryesore: ajo duhet të vazhdojë të sigurojë një furnizim të sigurt me energji pavarësisht rritjes së çmimeve, duhet të promovojë unitetin shoqëror dhe paqen në kohë lufte dhe duhet të përcaktojë veten më qartë në politikën ndërkombëtare. Mbi të gjitha në lidhje me Kinën.

Sigurimi i furnizimit me energji

Qeverisë i duheshin 200 miliardë euro të mira për të siguruar furnizimin me energji të popullsisë dhe ekonomisë gjermane gjatë këtij dimri dhe të ardhshëm, pasi braktisi pothuajse plotësisht importet e naftës, gazit dhe qymyrit nga Rusia. Ajo që do të ndodhë më pas varet edhe nga sa me sukses do të veprojë qeveria vitin e ardhshëm.

Kancelari Federal Olaf Scholz (SPD) tha në një intervistë për grupin mediatik Funke se ai mendon se nuk ka gjasa që çmimi i energjisë të bjerë në nivelin para sulmit rus në Ukrainë.

“Ne ndoshta nuk do të kthehemi te çmimet e volitshme që kishim para luftës.” Por situata do të mbetet e pranueshme sepse do të kemi mundësi të reja importi. Gjermania do të mbetet një komb i fortë dhe i suksesshëm industrial”, tha Scholz.

Kjo kërkon një zgjerim të shpejtë të përdorimit të burimeve të rinovueshme të energjisë. Por tashmë në vitin 2022 në koalicion pati shumë argumente për shpejtësinë dhe masat e politikës energjetike, për shembull për taksën shtesë të gazit, të cilën ministri i ekonomisë Robert Habeck (të Gjelbërit) donte të fuste, por në fund u refuzua. ose për vazhdimin e funksionimit të tre termocentraleve të mbetura bërthamore të Gjermanisë deri në prill.

Kjo nuk duhet të ndodhë më në vitin 2023. Presidenti i CDU-së Friedrich Merz tha për Rheinische Post se koalicioni qeverisës po debaton shumë dhe po përdor shumë pak kohë për ta kthyer për mirë politikën ekonomike dhe energjitike. Dhe shtoi me ironi: “Në shkollë, do të thuash, ajo punonte shumë”.

Për të ruajtur unitetin e shoqërisë

Qeverisë do t’i duhet të bëjë shumë përpjekje për të forcuar unitetin e shoqërisë në kohë krizash dhe pasigurie të mëdha. Kohët e fundit, gjermanët janë trembur nga zbulimi i një “grushti shteti” të planifikuar, perfid që donte të kryente grupi ekstremist i djathtë “Qytetarët e Rajhut”.

Për më tepër, në vitin 2023, qeveria duhet të informojë publikun edhe më mirë dhe mbi të gjitha në mënyrë më të unifikuar për dërgimin e armëve dhe solidaritetin me Ukrainën e pushtuar. Sipas një studimi të ri, shumë njerëz, veçanërisht në lindje të Gjermanisë, janë shumë më skeptikë për mbështetjen e Ukrainës sesa në perëndim të vendit.

Vetëm 28 për qind e të anketuarve në Gjermaninë lindore duan të mbajnë mbështetjen për Ukrainën edhe nëse kjo çon në çmime më të larta të energjisë, sipas një studimi nga Forumi Mercator për Migracionin dhe Demokracinë (Midem) në Universitetin Teknik të Dresdenit. 42 për qind e të anketuarve janë ende në pjesën perëndimore të Gjermanisë. Dhe çdo banor i tretë i Gjermanisë Lindore pajtohet me deklaratën: “NATO provokoi Rusinë për aq kohë sa Rusia duhej të shkonte në luftë”. Në Gjermaninë Perëndimore, 22 për qind e të anketuarve pajtohen me këtë.

Roderick Kiesewetter, eksperti i politikës së jashtme të CDU-së në Bundestag, përfundon në një intervistë për DW se qeveria duhet “të zbatojë tërësisht një kthesë në fushën e sigurisë, ekonomisë dhe shoqërisë. Zbatimi i shpejtë është i nevojshëm për të mbrojtur lirinë dhe demokracinë tonë nga lufta hibride e Rusisë në Evropë dhe për t’u përgatitur për konkurrencë sistematike me Kinën.”

Kjo përfshin faktin se Gjermania duhet të bëjë përpjekje më të forta se më parë në lidhje me pozicionin e saj unik në Bashkimin Evropian. Paketat e ndihmës së Gjermanisë me vlerë miliarda dollarë për popullsinë e saj, kundër inflacionit dhe çmimeve të larta të energjisë, por pa një marrëveshje me të tjerët, kanë kthyer një numër të konsiderueshëm partnerësh të BE-së kundër qeverisë në Berlin.

E vetmja politikë ndaj Rusisë dhe Kinës

Politika ndaj Kinës dhe Rusisë është me të vërtetë një nga detyrat kryesore të Qeverisë Federale në vitin 2023. Kiesewetter tha për DW se qeveria tani ka për detyrë “të diversifikojë furnizimin tonë me energji dhe të na çlirojë nga zinxhirët e lirë të vlerës nga Kina, duke diversifikuar dhe njohur më mirë veprimet agresive dhe hibride të Kinës”. Në vitet në vijim, Kina do të nisë një sulm ushtarak në Tajvan – kështu që tani ne duhet të reduktojmë ndjeshëm varësinë dhe ndikimin e Kinës sa më shpejt të jetë e mundur.”

Në fillim të nëntorit, udhëtimi i kancelares federale në Kinë shkaktoi zemërim edhe në koalicionin qeverisës. Ishte udhëtimi i parë i një kryeministri perëndimor që nga rizgjedhja e diskutueshme e Presidentit Xi Jinping më 23 tetor.

Pavarësisht kritikave të ashpra, për shembull nga Ministrja e Punëve të Jashtme Analena Baerbock (Të Gjelbrit), kancelarja lejoi hyrjen e kompanisë kineze të anijeve Cosco me një pjesë të vogël në pronësinë e portit të Hamburgut. Përafrimi i kursit me Pekinin është një sfidë tjetër për qeverinë federale në vitin 2023.

LEXO EDHE:

Back to top button