Grimcat toksike nga ndotja e ajrit gjenden në organet e foshnjave të palindura

Ne e dimë se ndotja e ajrit është faktori më i madh i rrezikut mjedisor për vdekjen e parakohshme. Vlerësohet se shkakton rreth 7 milionë vdekje të parakohshme në mbarë botën çdo vit, nga të cilat rreth 500,000 në Evropë.

Dihet gjithashtu se ndotësit e mjedisit si tymi i dorës së dytë, plumbi në ujë dhe ushqim, si dhe pesticidet mund të ndikojnë në shëndetin e fëmijëve të palindur.

Për shembull, shkencëtarët e kanë lidhur ekspozimin ndaj tymit të dorës së dytë gjatë shtatzënisë me një rritje prej 13% të rrezikut të defekteve të lindjes dhe një rritje prej 23% të rrezikut të vdekjes së fetusit.

Shkencëtarët kanë vite që pyesin nëse ndotësit e mjedisit mund të hyjnë në trupin e fetusit përmes placentës së nënës.

Në një studim të ri, të botuar në revistën prestigjioze Planetary Health , një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh nga Universiteti i Aberdeen në Skoci dhe Universiteti Hasselt në Belgjikë gjetën prova të ekzistencës së grimcave toksike nga ndotja e ajrit në mushkëri, mëlçi dhe trurin e të palindurve. foshnjat.

Autorët e studimit shkruajnë se kanë gjetur prova të pranisë së grimcave të blozës në gjakun e kordonit të kërthizës tashmë në tremujorin e parë të zhvillimit të fetusit, gjë që konfirmon se ato mund të kalojnë përmes placentës së nënës dhe të hyjnë në sistemin e qarkullimit të gjakut. fetusi.

“Ne zbuluam se grimcat e ndotjes së ajrit që përmbajnë karbon të thithura nga nëna mund të kalojnë placentën dhe më pas të transferohen në organet e fetusit të njeriut gjatë shtatzënisë. Këto gjetje janë veçanërisht shqetësuese sepse kjo periudhë kohore e ekspozimit është vendimtare për zhvillimin e organeve. theksojnë autorët.

Furrat dhe trafiku janë burimet kryesore të blozës

Për qëllimet e hulumtimit të ri, shkencëtarët u përqendruan në nanogrimcat e blozës, të cilat janë rezultat i djegies së qymyrit, naftës dhe lëndëve djegëse të tjera të biomasës.

Familjet prodhojnë pak më shumë se gjysmën e të gjithë blozës, e ndjekur nga transporti, i cili përbën rreth 26% të emetimeve.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se bloza ka një ndikim negativ në shëndetin e njeriut duke shkaktuar sëmundje kardiovaskulare, astmë dhe vdekje të parakohshme.

Megjithatë, studimet epidemiologjike kanë treguar se grimcat e blozës paraqesin një rrezik më të madh për shëndetin sesa përbërësit e tjerë të ndotjes së ajrit, duke përfshirë grimcat e imëta me diametër më të vogël se 2.5 mikromilimetra (PM2.5).

Nga mushkëritë e nënës deri te organet e foshnjës së palindur

Një studim i mëparshëm, i botuar në revistën Nature Communications , tregoi se grimcat e blozës mund të udhëtojnë nga mushkëritë e nënës në placentë.

Por para studimit të ri, askush nuk mund të thoshte me siguri nëse ato arrijnë tek fetusi.

Për qëllime kërkimore, shkencëtarët ekzaminuan mostrat perinatale dhe fetale nga Belgjika dhe Britania e Madhe.

“Ne zbuluam se jo vetëm që nanogrimcat e karbonit hynë në placentë në tremujorin e parë dhe të dytë të fetusit njerëzor, por ato gjithashtu hynë në organet e fetusit, veçanërisht në mëlçi, mushkëri dhe trurin,” një nga autorët e studimit, Paul. i tha Mjekësisë. News Today Fowler, profesor në Universitetin e Aberdeen.

Nivele çuditërisht të larta të grimcave toksike që gjenden tek fetuset

Ai shtoi se ekipi ishte i befasuar nga sa të ngjashme ishin nivelet e nanogrimcave të blozës në fetusin e njeriut me ato në placentë.

“Ne shpresonim që fetusi të mbrohej, të paktën në një nivel të dukshëm. Është e qartë se nuk është, dhe kjo është shumë shqetësuese pasi ndoshta vlen për shumë lloje të tjera mikro dhe nanogrimcash. “Për shkak se nanogrimcat e blozës janë gjithashtu të veshura me metale dhe molekula organike, si produktet e tjera të djegies, ato janë “kuajt e Trojës” për transferimin e këtyre përbërjeve toksike në organet e fetusit të njeriut”, përfundoi Fowler.

Tim Navroth, profesor i epidemiologjisë mjedisore në Universitetin Hasselt, thotë se gjetjet e tyre tregojnë nevojën për standarde më rigoroze për të kufizuar nivelet e lejueshme të ndotjes së ajrit.

“Kërkimi ynë u krye në një zonë me ekspozim relativisht të ulët,” shpjegoi ai.

“Por edhe në përqendrime kaq të ulëta në mjedis, ne tashmë shohim një numër të madh grimcash – për shembull, afërsisht 6,000 grimca bloze për milimetër kub të mushkërive të fetusit dhe indit të trurit. Në zonat me ekspozim të lartë, do të ketë dukshëm më shumë prej tyre. Ajri i shëndetshëm duhet të jetë një e drejtë themelore e njeriut. Ne duhet ta marrim seriozisht ndotjen e ajrit”, tha ai.

Shkencëtarët sugjerojnë që gratë shtatzëna të mbajnë maska ​​kur dalin në vende me përqendrime të larta të ndotjes dhe të sigurojnë pastrues ajri në apartamentet e tyre.

LEXO EDHE:

Back to top button