Hakerët kanë një taktikë të re për të vjedhur fjalëkalimet e Facebook

Studiuesit e Trustwave po paralajmërojnë për një lloj të ri të mashtrimit kompjuterik ose fushatës phishing në të cilën viktimave u dërgohet një email me një lidhje në një postim në Facebook.

Sulmi haker fillon me një email dërguar viktimës së mundshme, me mesazhin se ka shkelje të së drejtës së autorit në një nga postimet e saj në Facebook. Përdoruesi paralajmërohet se llogaria e tij në Facebook do të fshihet brenda 48 orëve nëse ai nuk bën ankesë.

Në mënyrë që sulmuesi të shmangë zgjidhjet e sigurisë së emailit dhe të arrijë viktimat e mundshme, lidhja në email nuk çon në një faqe të jashtme phishing, siç ndodh zakonisht në sulme të këtij lloji, por në Facebook.com ose një faqe të paraqitur si “Faqja e mbështetjes”.

Për t’i bërë gjërat të duken më të besueshme, u përdor logoja e Facebook dhe u përdor një lidhje me një faqe të jashtme phishing të quajtur Meta, kompania që zotëron Facebook.

Faqja e phishing është krijuar që të duket si një faqe e vërtetë ankesash për të drejtat e autorit në Facebook, me një formular që viktima duhet të plotësojë me informacione si emri dhe mbiemri, adresa e emailit, numri i telefonit dhe emri i përdoruesit në Facebook.

Sajti gjithashtu merr adresat IP të viktimave, si dhe informacionin e vendndodhjes gjeografike, të cilat më pas i nxjerr në një llogari Telegram të kontrolluar nga hakeri.

Viktima më pas ridrejtohet në faqen tjetër të phishing ku i kërkohet të fusë një kod gjashtëshifror (OTP). Çfarëdo që të hyjë viktima, rezultati do të jetë një mesazh gabimi. Viktimës i lihet të klikojë në lidhjen në faqe për të zgjedhur një metodë tjetër vërtetimi. Nëse e bën këtë, ajo do të ridrejtohet në faqen e Facebook.

Sulmuesit përdorin Google Analytics në faqet e phishing për të gjurmuar efektivitetin e fushatës së tyre.

Trustwave ka zbuluar profile të shumta në Facebook me postime të rreme që paraqiten si faqe mbështetëse që në fakt i çojnë viktimat në faqet e phishing. Postimet përdorin lidhje të shkurtuara në faqet e phishing për t’i mbajtur sulmet të fshehura nga Facebook, në mënyrë që të parandalohen që ato të hiqen nga platforma.

LEXO EDHE:

Back to top button