Heliumi po rrjedh nga thelbi i tokës, thonë shkencëtarët

Heliumi po rrjedh nga thelbi i tokës, thonë shkencëtarët

Shkencëtarët kanë zbuluar një sasi befasuese të një forme të rrallë helium (helium-3) në shkëmbinjtë vullkanikë të ishullit Baffin të Kanadasë, duke mbështetur teorinë se ky gaz ka rrjedhur nga bërthama e Tokës për mijëvjeçarë. Ekspertët gjetën gjithashtu helium-4 në shkëmbinj. Ndërsa helium-4 është i zakonshëm në Tokë, helium-3 është shumë më i zakonshëm diku tjetër në univers. Prandaj, shkencëtarët u befasuan kur gjetën një sasi relativisht të konsiderueshme të këtij gazi në shkëmbinjtë e ishullit Baffin.

“3He” është i rrallë në Tokë sepse nuk u formua në sasi të mëdha dhe më pas humbi në hapësirë. Ndërsa pjesa shkëmbore e Tokës përzihet, materiali ngrihet, ftohet dhe fundoset. Gjatë fazës së ftohjes, heliumi humbet në atmosferë dhe më pas në hapësirë”, shpjegoi gjeologu Forrest Horton nga Instituti Oqeanografik Woods Hole në Shtetet e Bashkuara, siç raportohet nga CNN.

Si përfundoi helium-3 në shkëmbinj?

Si përfundoi kjo formë e rrallë e heliumit në shkëmbinj? Gjithçka filloi shumë kohë më parë, në kohën e Big Bengut, i cili lëshoi ​​një bollëk hidrogjeni dhe heliumi gjatë krijimit të universit. Me kalimin e kohës, këta elementë morën pjesë në formimin e galaktikave.

Shkencëtarët besojnë se sistemi ynë diellor u formua 4.5 miliardë vjet më parë nga mjegullnaja diellore. Pasi reja e pluhurit shpërtheu në një supernova, materiali që rezultoi formoi një disk rrotullues që përfundimisht krijoi Diellin dhe planetët tanë.

Heliumi nga mjegullnaja diellore ndoshta u bllokua në bërthamën e Tokës gjatë formimit të planetit. Ndërsa helium-3 rrjedh nga bërthama, ai arriti në sipërfaqe përmes mantelit në formën e magmës që përfundimisht shpërtheu në ishullin Baffin.

Ajo rrjedh nga thelbi, dhe ka qenë për disa kohë

“Gjatë shpërthimit, shumica e gazrave nga magma u larguan në atmosferë, me kristalet e olivinës që kapnin dhe ruanin heliumin që mbërriti nga brendësia e Tokës”, tha Horton. Hulumtimi i ri mbështet idenë se helium-3 ka rrjedhur nga bërthama e Tokës për disa kohë, megjithëse shkencëtarët nuk janë plotësisht të sigurt se kur filloi procesi.

“Lava janë rreth 60 milionë vjet të vjetra, dhe ngjitja e avionit të mantelit zgjati ndoshta dhjetëra miliona vjet. “Kështu që heliumi që kemi matur në këta shkëmbinj ndoshta ka ikur nga thelbi rreth 100 milionë vjet më parë, ose ndoshta shumë më herët,” thotë Horton.

Rrjedhja e heliumit nga thelbi i Tokës nuk ndikon në planetin tonë dhe nuk ka implikime negative; nuk reagon kimikisht me lëndën, kështu që nuk ka asnjë ndikim në njerëzimin apo mjedisin. Hulumtimi për zbulimin e helium-3 u botua në revistën Nature.

LEXO EDHE:

Back to top button