Hulumtimet kanë treguar se cila është arsyeja më e madhe për rritjen e çmimeve

Hulumtimet kanë treguar se cila është arsyeja më e madhe për rritjen e çmimeve

Pas dy vitesh rritjeje të qëndrueshme të çmimeve, ekspertët ekonomikë nuk mund të bien dakord për atë që shkaktoi krizën më të madhe në botë në dekada.

Ndërsa fajtorët e zakonshëm të përmendur nga ekonomistët përfshijnë pengesat e zinxhirit të furnizimit të epokës së pandemisë, luftën në Ukrainë dhe politika të ndryshme ekonomike të SHBA-së, të tjerë thonë se kjo është për shkak të lakmisë individuale ose kompanive që përdorin normat e larta të inflacionit si një justifikim për të rritur çmimet.

Megjithatë, sipas rezultateve paraprake të sondazhit nga Rezerva Federale e Nju Jorkut, mund të ketë diçka tjetër në lojë.

Një sondazh i 700 bizneseve në Nju Jork dhe Atlanta zbuloi se niveli i kërkesës së klientëve tejkalon të gjithë faktorët e tjerë që kompanitë kanë në përcaktimin e çmimeve, duke përfshirë marzhet e qëndrueshme të fitimit dhe inflacionin e përgjithshëm.

Kjo do të thotë që një biznes në thelb mund të vendosë çfarëdo çmimi që dëshiron, për sa kohë që ato nuk janë aq të larta sa të largojnë bazën e klientëve.

Më shumë se 82% e bizneseve të anketuara thanë se kërkesa është faktorizuar në vendimet e tyre për çmimet, ndërsa vetëm 52% e bizneseve thanë se marrin parasysh normën e përgjithshme të inflacionit kur vendosin çmimet.

Blerësit janë të trajnuar për të toleruar rritjen e çmimeve, thotë John Chen, një profesor i marketingut në Shkollën Wharton të Universitetit të Pensilvanisë.

Miratimi i rritjes së çmimit mund të nxisë edhe më shumë rritje të çmimeve në të ardhmen.

Emily Nettie, një fotografe dasmash në Syracuse, Nju Jork, tha se ajo i ka rritur çmimet e saj me disa qindra dollarë disa herë gjatë dy viteve të fundit për të paguar tarifa konkurruese për fotografët dhe redaktorët shtesë që punëson.

Megjithatë, ajo tha se është e vetëdijshme se baza e saj e klientëve vendas së shpejti do të dëshirojë të ulë kostot.

LEXO EDHE:

Back to top button