Hulumtimet zbulojnë se cila gjini e toleron më mirë të ftohtin dhe pse

Hulumtimet zbulojnë se cila gjini e toleron më mirë të ftohtin dhe pse

Gratë mund të mos jenë më të ndjeshme ndaj të ftohtit sesa burrat siç besohej më parë, tregon një studim i ri, duke sfiduar atë mençuri konvencionale.

Ndryshe nga besimi popullor, mekanizmat e ruajtjes së nxehtësisë së grave në fakt aktivizohen në një temperaturë më të ulët se ajo e burrave, sipas gjetjeve të shkencëtarëve në Institutin Kombëtar të Shëndetit të SHBA në Bethesda.

Në hulumtim morën pjesë 28 vullnetarë të shëndetshëm, nga të cilët 16 ishin gra dhe 12 ishin burra. Të gjithë pjesëmarrësit iu nënshtruan një sërë temperaturash nga 17 në 31 gradë Celsius, ndërsa u matën përgjigje të ndryshme fiziologjike.

Çuditërisht, rezultatet treguan se trupi i grave filloi të shpenzonte energji për të mbajtur nxehtësinë në afërsisht 22 gradë Celsius, ndërsa trupi i burrave filloi të shpenzonte energji në rreth 23 gradë Celsius. Për më tepër, gratë treguan mirëmbajtje dhe izolim më të mirë të temperaturës bazë të trupit ndërsa temperaturat bien, ndoshta për shkak të një përqindjeje përgjithësisht më të lartë të yndyrës së trupit në krahasim me burrat.

– Kemi zbuluar se femrat kanë një temperaturë kritike më të ftohtë, më të ulët, të ngjashme me ndryshimin arktik, krahasuar me meshkujt – shpjegojnë autorët e hulumtimit. Ata theksuan se ky “profil arktik” tek femrat rezulton nga rritja e termoizolimit të tyre të ofruar nga niveli më i lartë i yndyrës së trupit në krahasim me meshkujt.

Është interesante se pavarësisht këtyre dallimeve fiziologjike, hulumtimi nuk gjeti ndonjë ndryshim domethënës midis burrave dhe grave për sa i përket temperaturës më të ulët të tolerueshme që mund të përballojnë. Për më tepër, të dy gjinitë raportuan nivele të ngjashme të dridhjeve dhe rehati termike me uljen e temperaturave, duke sugjeruar një ekuilibër të mundshëm në tolerancën ndaj të ftohtit.

LEXO EDHE:

Back to top button