Hulumtimi i ri i produktivitetit nuk do t’i emocionojë punëtorët e shtëpisë

Hulumtimi i ri i produktivitetit nuk do t'i emocionojë punëtorët e shtëpisë

Hulumtimi u krye në 235 njerëz – një grup punonte nga shtëpia dhe një tjetër nga zyra. Hulumtime të ndryshme të kryera më parë kanë treguar përfitime të shumta të punës nga shtëpia.

Punonjësit që punojnë nga dhoma e tyre e ndenjes ose e gjumit mund të flenë më gjatë, të mos humbasin kohë duke udhëtuar drejt dhe nga puna, madje kanë kohë për të përgatitur drekën ose për të bërë disa punë të vogla gjatë një pushimi nga puna. Përveçse balanca e tyre punë-jetë është shumë më e mirë sepse ata kanë më shumë kohë për gjëra private, disa studime kanë treguar se punonjës të tillë janë po aq produktivë, dhe në disa raste më produktivë, sesa ata që e bëjnë punën e tyre nga zyra.

Shkencëtarët nga Universiteti “MIT” i Kalifornisë vendosën të hetojnë nëse ata që punojnë nga shtëpia janë vërtet më produktivë se punonjësit e zyrës dhe rezultatet e hulumtimit të tyre janë mjaft interesante dhe në kundërshtim me atë që kemi dëgjuar deri më tani.

 

 

 

Sondazhi u krye me 235 punonjës në Indi, të cilët futën të dhëna në kompjuterë dhe u ndanë në dy grupe. Një grup punonte nga një zyrë nga nëntë e mëngjesit deri në pesë pasdite, ndërsa ata në grupin tjetër punonin nga shtëpia dhe mund të zgjidhnin kohën kur punonin, por duhej të ishte 9 orë, ashtu si njerëzit që punonin nga zyrë.

Rezultatet e atij eksperimenti treguan se ata që punojnë nga shtëpia janë më pak produktivë deri në 18 për qind në krahasim me punonjësit e zyrës, dhe shkencëtarët e matën këtë produktivitet bazuar në shpejtësinë e shtypjes në tastierë.

Gjithashtu, hulumtimi ka treguar se njerëzit që janë më pak produktivë kur punojnë nga shtëpia kanë më shumë gjasa të zgjedhin një mundësi të tillë pune. Arsyeja për këtë, shpjegon profesori i “MIT”, David Atkin, i cili ka marrë pjesë në hulumtim, është se personat e tillë kanë nevojë më të madhe të jenë në shtëpi, të kujdesen për fëmijët apo të ngjashme, gjë që është edhe arsyeja e produktivitetit të tyre më të ulët.

 

 

 

Si zgjidhje Atkin përmendi mënyrën e punës që praktikohet tashmë nga shumë kompani sot, e cila është një model hibrid. Gjatë javës së punës, punonjësit kalojnë një pjesë të kohës duke punuar nga zyra, ndërsa pjesën tjetër të ditëve punojnë nga shtëpia.

Një sondazh i Microsoft-it vitin e kaluar tregoi se shefat në kompani mendojnë se puna nga shtëpia ul produktivitetin e punonjësve, dhe të dhënat interesante nga një sondazh tregojnë se punonjësit shpesh mendojnë se kolegët e tyre që punojnë nga shtëpia nuk janë mjaft produktivë, ndërsa thonë se janë më shumë. produktive kur punoni në distancë.

LEXO EDHE:

Back to top button