Hulumtimi i ri: Konsumimi i kësaj vitamine mund të zvogëlojë rrezikun e gurëve në veshka me 22 për qind
Gurët në veshka njihen për shkaktimin e dhimbjeve ekstreme dhe shfaqja e tyre mund të jetë një përvojë jashtëzakonisht e pakëndshme. Edhe pse nuk ka asnjë mënyrë të garantuar për t'i shmangur plotësisht ato, disa ndryshime në dietë dhe në stilin e jetesës mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut.

Hulumtimet e reja kanë treguar se rritja e marrjes së niacinës (vitamina B3) mund të zvogëlojë mundësinë e gurëve në veshka.
Ky studim hulumtoi lidhjen midis një diete të pasur me niacinë dhe incidencës së gurëve në veshka, gjë që hap mundësinë e një strategjie tjetër parandaluese kundër kësaj gjendje të dhimbshme.
Studiuesit analizuan të dhënat nga Anketa Kombëtare e Ekzaminimit të Shëndetit dhe Ushqimit (NHANES), të mbledhura midis 2007 dhe 2018. Studimi përfshiu 28,508 pjesëmarrës me një moshë mesatare 47 vjeç, dhe të dhënat dietike u mblodhën përmes të dhënave 24-orëshe të marrjes së ushqimit. Pjesëmarrësit iu përgjigjën gjithashtu pyetjeve në lidhje me historinë e tyre të gurëve në veshka.
Metodat e avancuara statistikore janë përdorur për të hetuar lidhjen e mundshme midis marrjes së niacinës dhe incidencës së gurëve në veshka, shkruan EatingWell .
Subjektet që konsumonin sasinë më të madhe të niacinës kishin një rrezik 22 për qind më të ulët të zhvillimit të gurëve në veshka.
Analiza e të dhënave tregoi se njerëzit me gurë në veshka kishin më shumë gjasa të ishin burra, të moshuar, të bardhë, njerëz me të ardhura më të larta, duhanpirës dhe njerëz me presion të lartë të gjakut ose diabet. Është vënë re gjithashtu se njerëzit që konsumojnë më pak niacinë kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar gurë në veshka.
Subjektet që konsumonin sasinë më të madhe të niacinës kishin një rrezik 22 për qind më të ulët të zhvillimit të gurëve dhe ky efekt ishte veçanërisht i theksuar te njerëzit më të rinj se 60 vjeç. Studiuesit supozojnë se vetitë antioksiduese dhe anti-inflamatore të niacinës mund të luajnë një rol të rëndësishëm në reduktimin e formimit të kristaleve të kalciumit, të cilat janë një shkak i zakonshëm i gurëve në veshka.
Megjithëse gjetjet duken premtuese, shkencëtarët theksojnë5 se nuk mund të pohohet me besim se niacina është në fakt shkaku i drejtpërdrejtë i rrezikut të reduktuar. Rezultatet mund të ndikohen edhe nga faktorë të tjerë si hidratimi, gjenetika dhe gjendja shëndetësore e subjekteve. Por rritja e marrjes së niacinës përmes dietës suaj mund të jetë një mënyrë për të zvogëluar rrezikun. Ushqimet e pasura me niacinë përfshijnë gjoksin e pulës, tonin, gjelin e detit, kikirikët, kërpudhat, orizin kaf dhe salmonin.
Para se të vendosni për suplementet dietike, rekomandohet të konsultoheni me një mjek.