Hulumtimi i ri zbulon: Një specie dhelpre e zhdukur mbahej si kafshë shtëpiake 1500 vjet më parë

Hulumtimi i ri zbulon: Një specie dhelpre e zhdukur mbahej si kafshë shtëpiake 1500 vjet më parë

Hulumtimet e reja zbulojnë se gjuetarët në Patagoninë e sotme, Argjentinë, mbanin dhelprat si kafshë shtëpiake para ardhjes së qenve evropianë rreth 500 vjet më parë. Në disa raste, njerëzit e lashtë ishin të lidhur ngushtë me kafshët e tyre shtëpiake – dhelprat, të cilat madje varroseshin me to, shkruan BBC.

Shkencëtarët u befasuan kur gjetën një dhelpër të varrosur në një varr njeriu që daton 1500 vjet më parë në Patagoni, Argjentinë. Ata mendojnë se shpjegimi më i mundshëm është se dhelpra ishte një shoqëruese ose kafshë shtëpiake shumë e vlerësuar.

Analiza e ADN-së tregon se kafsha ushqehej së bashku me gjuetarët prehistorikë dhe ishte pjesë e rrethit të brendshëm të vendbanimeve.

Një dhelpër e kësaj specie të zhdukur u gjet në një varr shumë më të vjetër në një pjesë tjetër të Argjentinës gati një dekadë më parë.

“Ky është një zbulim shumë i rrallë i ekzistencës së kësaj dhelpre që duket se ka pasur një marrëdhënie kaq të ngushtë me individë nga një shoqëri gjuetar-mbledhësish. Mendoj se ishte më shumë se thjesht simbolike; Unë me të vërtetë mendoj se ishte për shoqërimin”, tha Dr. Ophelie Lebrasser nga Universiteti i Oksfordit.

Hulumtimet në eshtrat e kafshës zbuluan se ajo i përkiste një specie të njohur si Dusicyon avus, e cila u zhduk rreth 500 vjet më parë.

Dhëmbët e dhelprës së egër janë gjetur në vendet e lashta të varrimit të njerëzve në të gjithë Argjentinën dhe Perunë, duke sugjeruar se kafsha ka një rëndësi simbolike. Por zbulimi i një skeleti thuajse të plotë dhelpre në një varr njeriu është jashtëzakonisht i rrallë në të dhënat arkeologjike botërore.

Kjo lloj dhelpre ishte e përmasave mesatare dhe peshonte 10-15 kg. Ai u shua rreth 500 vjet më parë, disa qindra vjet pasi qentë shtëpiak mbërritën në Patagoni.

Hulumtimi u krye në bashkëpunim me Dr. Cynthia Abona nga Instituti i Evolucionit në Mendoza, Argjentinë dhe u botua në revistën “Royal Society Open Science”.

LEXO EDHE:

Back to top button