I vrarë nga Google: Cilat projekte i mbylli gjiganti përgjithmonë?

Google ka një reputacion për të mos hezituar të mbyllë projektet në të cilat është duke punuar dhe zhvilluar, edhe pas disa vitesh aktivitet.

Shumë përdorues ende nuk mund të harrojnë ose të falin mbylljen e disa shërbimeve nga kompania gjatë viteve të fundit, qoftë shërbimi Inbox për e-mail, rrjeti social Google+, grumbulluesi i shkëlqyer i furnizimit RSS Google Reader dhe disa projekte të tjera.

Ndërsa kompania dukej se u qetësua pak në vitet e mëparshme dhe uli numrin e shërbimeve që mbylli, mbi 20 u mbyllën vetëm vitin e kaluar. Këtë vit, njoftimi i fundit për mbylljen e shërbimit të transmetimit të lojërave Stadia në 2023 sigurisht që mori vëmendjen më të madhe.

Deri më tani, Google ka përjashtuar kaq shumë produkte dhe shërbime, saqë është krijuar një orë e veçantë që i tregon të gjitha. Faqja e Killed by Google liston aktualisht 274 produkte që Google i ka mbyllur ose do t’i mbyllë.

Alphabet është një koncern në pronësi të Google dhe është një nga kompanitë më fitimprurëse në botë. Pjesa më e madhe e këtyre të ardhurave vijnë nga shërbimet dhe shërbimet e Google, kështu që kompania ka mjaft fonde në dispozicion për të investuar në kërkime dhe zhvillim.

Ne e dimë që jo të gjitha projektet që testohen dhe zhvillohen e shohin dritën e ditës ose nuk dalin nga faza e testimit, por Google thjesht ka krijuar një reputacion si një kompani që mbyll produktet dhe shërbimet e saj edhe pas disa vitesh të ekzistencës së tyre.

Ndër projektet më të famshme apo më interesante, të cilat janë pëlqyer shumë nga një numër i madh përdoruesish dhe që janë ndërprerë nga Google në periudhën e kaluar, janë:

Picasa (2002 – 2015)
Google Video (2005 – 2012)
Google Talk (2005 – 2017)
Google Listen (2009 – 2012)
Bump! (2009 – 2014)
Wave (2009 – 2012)
Pixate (2012 – 2016)
Quickoffice (2013 – 2014) Punësimi
nga Google (2017 – 2020)
Play Music (2020)

Nga projektet më të mëdha që Google mbylli, sigurisht më interesantet janë:

Google Desktop (2004 – 2011)
Google Labs (2006 – 2011)
Orkut (2004 – 2014)
Google Nexus (2010 – 2016)
Nexus Player (2014 – 2018)
Google Plus (G+) (2011 – 2014 – 2019
në kutinë e postës elektronike) 2019)
Aplikacionet Chrome (2013 – 2022)
YouTube Go (2016 – 2022)
YouTube Originals (2016 – 2022)

LEXO EDHE:

Back to top button