Ideja e drekës: Makarona me djathë, lakër jeshile dhe proshutë
Shijes së parezistueshme të makaronave të pjekura me djathë dhe proshutë i shtoni lakër jeshile, e cila është plot me përbërës të shëndetshëm.

Makaronat e përgatitura në këtë mënyrë kanë një salcë të pasur djathi dhe spërkaten me copa proshutë. Këtu, lakra jeshile ofron shtimin e përsosur të shijes, ndërsa proshuta plotëson strukturën. Mund ta piqni paraprakisht proshutën ose të shtoni copa të freskëta, kjo varet nga preferenca juaj.
- 200 g lakër jeshile
- 60 ml uthull molle
- 40 ml ujë
- 1 luge sheqer
- proshutë
- 30 g thërrime buke
- 50 g gjalpë pa kripë
- 50 g miell
- 400 ml qumësht të plotë
- 50 gr parmezan
- 200 g djathë
- 1 lugë çaji mustardë
- 200 gr makarona
- piper
- kripë
Hiqni gjethet e kale nga kërcelli dhe copëtoni përafërsisht. Pritini imët bishtat dhe vendosini në një tigan të vogël me uthull, ujë dhe sheqer. Lëreni të vlojë, më pas lëreni të ftohet.
Ndërkohë, ngrohni furrën në temperaturë të lartë, më pas gatuajeni proshutën derisa të bëhet krokante plotësisht. E kullojmë në një peshqir letre dhe më pas kur të ftohet e presim imët. Përzieni thërrimet e bukës me shumë piper të zi.
Mbushni një tenxhere të vogël me ujë të vluar, shtoni gjethet e grira të lakra jeshile dhe ziejini në zjarr të fortë për 3-4 minuta. Kullojeni dhe lëreni mënjanë.
Shkrini gjalpin në një tenxhere mbi nxehtësinë mesatare, shtoni miellin dhe gatuajeni për 1 minutë, më pas përzieni butësisht qumështin derisa të keni një salcë të butë. Përziejmë parmixhanin dhe djathin (të grirë trashë), duke lënë mënjanë një grusht të madh për spërkatje. Përziejini derisa të shkrihet dhe të bashkohet plotësisht, më pas përzieni mustardën. Transferoni në një blender me gjethet e lakër jeshile dhe përzieni në një salcë të butë dhe jeshile të errët. Shijoni dhe rregulloni me kripë.
Ngroheni furrën në 170°C dhe vendosni një tenxhere me ujë të vlojë. Gatuani makaronat (mund të përdorni edhe një lloj tjetër makaronash, p.sh. fusilli) në ujë për 6-8 minuta. I kullojmë dhe i përziejmë në salcën jeshile, më pas i kullojmë bishtat e turshive dhe i shtojmë dy të tretat e makaronave dhe salcës. Transferoni makaronat në një enë rezistente ndaj furrës dhe sipër me proshutën Marchenza, bishtat e mbetura të skuqura në uthull dhe një grusht djathërash. Piqeni për 15-20 minuta deri në kafe të artë.
Shërbejeni dhe shijoni makaronat me djathë, lakër jeshile dhe proshutë!