Ja si ndikojnë marrëdhëniet intime në tensionin e gjakut

Trajtimi për presionin e lartë të gjakut dhe kënaqësia e seksit mund të shkojnë paralelisht – nëse jeni të hapur për problemin dhe bashkëpunoni ngushtë me mjekun tuaj.

Presioni i lartë i gjakut shpesh nuk ka shenja ose simptoma. Por ndikimi në jetën tuaj seksuale mund të jetë i dukshëm. Megjithëse aktiviteti seksual nuk ka të ngjarë të përbëjë një kërcënim të menjëhershëm për shëndetin tuaj – siç është sulmi në zemër – presioni i lartë i gjakut mund të ndikojë në kënaqësinë tuaj të përgjithshme me seksin.

Një lidhje midis presionit të lartë të gjakut dhe problemeve seksuale është provuar tek burrat. Për gratë që kanë ulur kënaqësinë seksuale, akoma nuk është vërtetuar nëse ndikon presioni i lartë i gjakut.

Sfidat për burrat

Me kalimin e kohës, presioni i lartë i gjakut dëmton rreshtimin e enëve të gjakut dhe bën që arteriet të ngurtësohen dhe ngushtohen (ateroskleroza), duke kufizuar rrjedhën e gjakut. Kjo do të thotë se më pak gjak është në gjendje të rrjedhë në penis.

Për disa burra, fluksi i ulur i gjakut e bën të vështirë arritjen dhe mirëmbajtjen e ereksioneve – shpesh të referuara si mosfunksionim ngrerë. Problemi është mjaft i zakonshëm.

Presioni i lartë i gjakut gjithashtu mund të ndërhyjë në derdhje dhe të zvogëlon dëshirën seksuale. Ndonjëherë ilaçet e përdorura për të trajtuar presionin e lartë të gjakut kanë efekte të ngjashme.

Edhe një episod i vetëm i mosfunksionimit ngrerë mund të shkaktojë ankth. Frika se do të ndodhë përsëri, mund të bëjë që burrat të shmangin seksin dhe të ndikojnë në marrëdhëniet me partnerin e tyre seksual.

Burrat duhet të diskutojnë çdo shqetësim me mjekun e tyre.

Sfidat për gratë

Efekti i presionit të lartë të gjakut në problemet seksuale tek gratë nuk është i kuptuar mirë. Por është e mundur që presioni i lartë i gjakut mund të ndikojë në jetën seksuale të një gruaje.

Presioni i lartë i gjakut mund të zvogëlojë rrjedhën e gjakut në vaginë. Për disa gra, kjo çon në një ulje të dëshirës seksuale ose zgjim, thatësi vaginale ose vështirësi në arritjen e orgazmës. Përmirësimi i zgjimit dhe lubrifikimi mund të ndihmojë.

Ashtu si burrat, gratë mund të pësojnë shqetësime dhe çështje marrëdhënie për shkak të mosfunksionimit seksual. Gratë duhet të flasin me mjekun e tyre nëse i hasin këto vështirësi.

Efektet anësore të mjekimit të presionit të lartë të gjakut tek burrat: Probleme seksuale

Ilaçet e tensionit të lartë që mund të shkaktojnë mosfunksionim seksual si efekt anësor përfshijnë:

Pilula të ujit (diuretikët). Diuretikët mund të ulin rrjedhën e fortë të gjakut në penis, duke e bërë të vështirë arritjen e një mbledhje. Ata gjithashtu mund të varfërojnë zinkun në trup, i cili është i nevojshëm për ta bërë testosteronin e hormonit seksual.

Beta bllokues. Këto ilaçe, sidomos bllokuesit beta të gjeneratës së vjetër si propranololi (Inderal, Innopran XL), zakonisht shoqërohen me mosfunksionim seksual.

Për të zvogëluar rrezikun e efekteve anësore nga këto ilaçe, përfshirë problemet seksuale, merrni ilaçe saktësisht siç përcaktohet. Nëse ende keni efekte anësore, bisedoni me mjekun tuaj për ilaçe të tjera të mundshme që mund të kenë më pak efekte anësore.

Ilaçet më pak të ngjarë të shkaktojnë efekte anësore seksuale

Nëse efektet anësore seksuale vazhdojnë, pyesni mjekun tuaj për opsionet e tjera të ilaçeve. Disa ilaçe të tensionit të lartë kanë më pak të ngjarë të shkaktojnë efekte anësore seksuale, siç janë:

-Frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE)

-Bllokuesit e kanalit të kalciumit

-Bllokuesit e receptorëve të Angiotensin II

Për të ndihmuar mjekun tuaj të zgjedhë ilaçet më të përshtatshme për ju, tregojini atij ose asaj të gjitha ilaçet e tjera që jeni duke marrë tani – duke përfshirë shtesat bimore dhe ilaçet pa recetë. Ndonjëherë një kombinim i veçantë i ilaçeve ose shtojcave kontribuon në problemet seksuale.

Nëse mjeku juaj thotë se është në rregull, ju mund të jeni në gjendje të ndaloni marrjen e medikamenteve të presionit të gjakut përkohësisht për të parë nëse jeta juaj seksuale përmirësohet. Për tu siguruar që presioni i gjakut të mbetet brenda një kufiri të sigurt, ju duhet ta matni shpesh herë.

Jini të sinqertë me mjekun tuaj

Nëse keni presion të lartë të gjakut, zakonisht nuk duhet të jetoni me një humbje të kënaqësisë seksuale. Filloni duke biseduar me mjekun tuaj. Sa më shumë që mjeku juaj të dijë për ju, aq më mirë ai ose ajo mund të trajtojë tensionin tuaj të lartë – dhe t’ju ndihmojë të mbani një jetë seksuale të kënaqshme. Jini të gatshëm për t’iu përgjigjur pyetjeve që mjeku juaj mund të bëjë, të tilla si:

Çfarë ilaçesh po merrni?

A ka ndryshuar kohët e fundit marrëdhënia juaj me partnerin tuaj seksual?

A jeni ndier në depresion?

A po përballeni me më shumë stres se zakonisht?

Promovoni shëndetin e përgjithshëm

Duke bërë zgjedhje të shëndetshme të jetesës, ju mund të ulni tensionin e gjakut dhe të përmirësoni potencialisht jetën tuaj seksuale. Zgjedhjet e shëndetit të jetës përfshijnë:

-Mos pirja e duhanit apo përdorimi i duhanit

-Ushqimi i ushqimeve të shëndetshme

-Kufizimi i konsumit të alkoolit

-Ulja e sasisë së kripës në dietën tuaj

-Humbja në peshë

Ushtroni rregullisht

Sigurisht, një trup i dobët mund të forcojë besimin tuaj dhe t’ju ndihmojë të ndiheni më tërheqës, gjë që gjithashtu mund të përmirësojë jetën tuaj seksuale.

Vendosni vetë kur dëshuroni të kënaqeni në seks

Përgjigja juaj seksuale mund të ndryshojë sipas ndjenjave për partnerin tuaj dhe mjedisin në të cilin ndodh seksi. Për të inkurajuar kënaqësinë e seksit, filloni seksin kur ju dhe partneri juaj ndiheni të qetë. Eksploroni mënyra të ndryshme për të qenë fizikisht intimë, siç janë masazhi e tij.

Ndani me njëri-tjetrin llojet e aktivitetit seksual që ju pëlqeni më shumë. Ju mund të gjeni se komunikimi i hapur është mënyra më e mirë për të arritur kënaqësinë seksuale.

LEXO EDHE:

Back to top button