Ja si të bëni ajvarin më të mirë shtëpiak: Një recetë e provuar që nuk ka konkurrencë
Megjithatë, për të përgatitur një ajvar të mirë duhet të dini “sekretet e vogla” që do ta bëjnë atë perfekt.

Nëse pyesni një nga këto hapësira se cila është pjesa bazë e një palltoje dimërore, të gjithë do t’ju përgjigjen pa menduar se është ajvar. Secili ka versionin e vet të ajvarit. Dikush pëlqen të butë, dikush të nxehtë, dikush shton erëza jo tradicionale, dhe dikush pëlqen minimalizmin dhe traditën.
Megjithatë, për të përgatitur një ajvar të mirë duhet të dini “sekretet e vogla” që do ta bëjnë atë perfekt.
Ajvari bëhet nga piper i pastër dhe koha e skuqjes së ajvarit varet nga disa faktorë: sasia e piperit, forca e zjarrit, lloji i specit dhe sasia e ujit në të.
Prandaj është e rëndësishme që specat t’i kulloni mirë përpara se t’i gatuani.
Përbërësit dhe përgatitja:
Për këtë recetë do t’ju duhet:
5 kg speca
250 ml vaj
Nje luge kripe
Nje luge uthull vere
Nëse dëshironi ajvar pikant, shtoni 1 kg spec djegës në 25 kg speca.
Specat i lani mirë, i fshini dhe i vulosni. Kur të keni mbaruar pjekjen, qëroni specat dhe hiqni farat. Vendosini ato në qese plastike për t’i hequr më lehtë. Lëreni të kullojë gjatë natës.
Të nesërmen grini specat në një grirëse. Kur të keni mbaruar grirjen e specave, lyeni me pak yndyrë tavën dhe vendosni specat në tepsi.
Tenxherja me specat vihet në zjarr dhe përzihet, njëkohësisht vihet vaji të nxehet mirë. Ndërsa vaji po nxehet, përzieni specat në një tenxhere mbi mesatare, jo të lartë, ngrohni për rreth njëzet minuta.
Më pas hidhni vajin e ngrohur mbi specat dhe i përzieni gjatë gjithë kohës në temperaturë mesatare. Ajvari duhet të skuqet dy deri në tre orë pas zierjes së parë. Ajvari është gati kur të hidhni një lugë në mes dhe të shihni qartë fundin e tenxheres.
Gjysmë ore para përfundimit të skuqjes i fusim kavanozët në furrë në 100°C. Në fund të skuqjes, shtoni kripë dhe uthull dhe derdhni ajvarin e nxehtë në kavanoza të nxehtë.
Mbyllni kavanozët fort dhe kthejini në furrë në temperaturën 75 °C për një orë tjetër. Lërini kavanozët në furrën e mbyllur derisa të ftohen plotësisht.