“Jemi në rrugë të ”Ferrit Klimatik”, paralajmëron shefi i OKB-së

“Jemi në rrugë të ”Ferrit Klimatik”, paralajmëron shefi i OKB-së

Shefi i OKB-së thotë se bota është në ‘autostradën drejt ferrit klimatik’ pasi planeti po përballon 12 muaj rresht të nxehtësisë së paprecedentë
Planeti sapo ka shënuar një moment historik të ri “tronditës”, duke duruar 12 muaj rresht të nxehtësisë së paprecedentë, sipas të dhënave të reja nga shërbimi i monitorimit Copernicus. klima e Bashkimit Evropian.

Çdo muaj nga qershori 2023 deri në maj 2024 ishte muaji më i ngrohtë i tillë në botë në rekord, treguan të dhënat e Copernicus.

“Kumbarët e kaosit klimatik”

Rripi i nxehtësisë 12-mujore ishte “tronditës, por jo befasues” duke pasur parasysh ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit, tha Carlo Buontempo, drejtori i Copernicus, i cili paralajmëroi për më keq. Nëse ndotja nga karburantet fosile që po ngroh planetin nuk reduktohet, “ky varg i muajve më të ngrohtë do të mbahet mend si relativisht i ftohtë”, tha ai për CNN.

Copernicus publikoi të dhënat e tij në të njëjtën ditë kur Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterres mbajti një fjalim të pasionuar në Nju Jork mbi ndryshimet klimatike, duke kritikuar kompanitë e karburanteve fosile si “kumbarët e kaosit klimatik” dhe, për herë të parë, duke u bërë thirrje në mënyrë eksplicite të gjithëve. vendet të ndalojnë reklamimin e produkteve të tyre të karburanteve fosile.

LEXO EDHE:

Back to top button