Jeni i dehur apo i lodhur? Mos u ulni pas timonit nëse ndiheni të përgjumur!

Në kulmin e pushimeve verore, ekspertët e trafikut bëjnë një paralajmërim serioz për të gjithë drejtuesit e mjeteve: mos dilni në rrugë pa gjumë.

Edhe pse shumë besojnë se kafeja mund të jetë një zgjidhje e shpejtë për lodhjen, studimet tregojnë se ajo është vetëm një masë e përkohshme që nuk mund të zëvendësojë relaksimin dhe rinovimin e mesnatës që ofron gjumi cilësor.

Për këtë temë folëm me një ekspert të njohur të trafikut, i cili thotë:
“Të ngasësh makinën në gjendje të lodhur është po aq e rrezikshme sa ngasja nën ndikimin e alkoolit. Reflekset ngadalësohen dhe aftësia për të marrë vendime të shpejta zvogëlohet ndjeshëm. I këshilloj të gjithë shoferët që të planifikojnë udhëtimet e tyre në mënyrë që të pushojnë plotësisht përpara se të nisen për një udhëtim të gjatë.”

Hulumtimet tregojnë se lodhja mund të çojë në aksidente të rënda trafiku, pasi shoferët shpesh nuk janë të vetëdijshëm për aftësinë e tyre të reduktuar për të reaguar.

Simptomat e lodhjes, si vështirësia për t’u fokusuar, pulsimi i shpeshtë dhe mungesa e daljeve në autostradë, janë shenja se është koha për të bërë një pushim.

“Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, ndaloni menjëherë dhe pushoni. Nuk ka asgjë më të rëndësishme se siguria juaj dhe e përdoruesve të tjerë të rrugës”, komentojnë ekspertët.

Për të reduktuar numrin e aksidenteve të shkaktuara nga lodhja, autoritetet e trafikut planifikojnë të vendosin masa shtesë, duke përfshirë fushata ndërgjegjësimi të publikut dhe kontrolle më të rrepta ndaj drejtuesve të mjeteve.

Gjithashtu, po shqyrtohet mundësia e vendosjes së më shumë zonave të pushimit në vende strategjike në të gjithë vendin. Kjo do t’i lejojë drejtuesit të bëjnë pushime të rregullta dhe të freskohen përpara se të vazhdojnë udhëtimin e tyre.

Çdo shofer duhet të jetë i vetëdijshëm për rreziqet e lodhjes dhe të marrë përgjegjësinë për shëndetin dhe sigurinë e tij. Planifikimi i udhëtimit tuaj, duke përfshirë kohën e mjaftueshme të pushimit, është çelësi për të arritur në destinacionin tuaj të dëshiruar në mënyrë të sigurt.

Dhe Këshilli Republikan për Sigurinë e Trafikut Rrugor (RSBSP) këshillon drejtuesit e mjeteve që të mos e nënvlerësojnë kurrë lodhjen.

“Rekomandohet që drejtuesit të udhëtojnë të qetë dhe të përgjumur, por edhe të bëjnë një pushim minimal prej 15 minutash çdo 2 orë vozitje. “Aksidentet e trafikut që janë rezultat i lodhjes zakonisht përfundojnë me vdekje”, tha RSBSP.

LEXO EDHE:

Back to top button