Jo vetëm vaksinën! Britanikët japin dritën jeshile dhe për ilaç kundër COVID-19

Shkencëtarët britanikë po provojnë një ilaç të ri që mund të parandalojë që dikush që ka qenë i ekspozuar ndaj koronavirusit të zhvillojë sëmundjen e Covid-19, për të cilën ekspertët thonë se mund të shpëtojë shumë jetë.

- Advertisment -

Terapia me antitrupa do të jepte imunitet të menjëhershëm kundër sëmundjes dhe mund të jepet si një trajtim urgjent për pacientët e shtruar në spital.

Po ashtu, edhe njerëzit që jetojnë në familje ku dikush ka kapur Covid mund të injektohet me ilaç për t’u siguruar që edhe ata të mos infektohen. Ai gjithashtu mund t’u jepet studentëve të universitetit, midis të cilëve virusi është përhapur me shpejtësi sepse ata jetojnë, studiojnë dhe shoqërohen së bashku.

Dr Catherine Houlihan, një virologe në University College London Hospitals NHS trust (UCLH) e cila po udhëheq një studim të quajtur Storm Chaser, tha: “Nëse ne mund të provojmë se ky trajtim funksionon dhe parandalonë njerëzit që janë të ekspozuar ndaj virusit të zhvillojnë Covid-19, do të ishte një shtesë emocionuese për arsenalin e armëve që po zhvilloheshin për të luftuar këtë virus të tmerrshëm”.

Ilaçi është zhvilluar nga UCLH dhe AstraZeneca, kompania farmaceutike që gjithashtu, së bashku me Universitetin e Oksfordit, kanë krijuar një vaksinë që Agjencia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve Shëndetësore pritet të miratojë për përdorim në Britani javën e ardhshme.

Ekipi shpreson që prova të tregojë se kokteji i antitrupave mbron nga Covid-19 për midis gjashtë dhe 12 muaj. Nëse miratohet, do t’i ofrohet dikujt që ka qenë i ekspozuar ndaj Covid në tetë ditët e mëparshme.

Mund të jetë në dispozicion që në mars ose prill nëse miratohet nga rregullatori i ilaçeve pasi të ketë shqyrtuar provat nga studimi.

LEXO EDHE:

Back to top button