Ju shëndoshen dhe ju prishin tretjen: Tre produkte qumështi që mund të rrezikojnë shëndetin tuaj
Ju shëndoshen dhe ju prishin tretjen: Tre produkte qumështi që mund të rrezikojnë shëndetin tuaj

Shumë mjekë pajtohen se përdorimi i rregullt i produkteve të qumështit të fermentuar, të cilat përmbajnë baktere të dobishme për mikroflorën e zorrëve, është baza e një stili jetese të shëndetshëm dhe ushqimit të duhur. Sidoqoftë, jo të gjithë kanë një efekt të dobishëm në trupin e njeriut.
Kos me aditivë
Jogurtet me aditivë të ndryshëm nuk janë natyrshëm “qumësht” sepse përmbajnë shumë më tepër karbohidrate se çdo produkt tjetër qumështi i fermentuar. Për shkak të aditivëve të panatyrshëm dhe sasisë së madhe të sheqerit, që pengon përthithjen e kalciumit, këto produkte i përkasin më shumë ëmbëlsirave sesa produkteve të qumështit.
Produkte të qumështit pa yndyrë
Edhe pse shumica e njerëzve i përdorin ato sepse mendojnë se janë me pak kalori dhe të shëndetshme, produktet e qumështit me pak yndyrë janë në të vërtetë çdo gjë tjetër veçse të shëndetshme. Fakti është se në përbërjen e kosit të tillë shtohet niseshte për të arritur konsistencën e kërkuar, e cila është po aq kalorike sa karbohidratet. Problemi është se “qumështi” pa yndyrë nuk e ngop organizmin, por përkundrazi, nxit oreksin duke rritur nivelin e sheqerit në gjak.
Krem me yndyrë
Kosi me përmbajtje yndyre 25-30 për qind është një nga ushqimet më të vështira për t’u tretur, prish punën e pankreasit dhe mëlçisë. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se duhet të hiqni dorë plotësisht nga ky lloj ushqimi. Për të shmangur problemet me tretjen dhe rrezikun e shfaqjes së sëmundjeve gastrointestinale, mjafton të merrni krem me përmbajtje më të ulët yndyre, 10-15 për qind.