Kalendari historik i datës 25 shtator

Kalendari historik i datës 25 shtator

Në këtë ditë:

Në vitin 1066 – Beteja e Stamford Bridge: Ushtria angleze nën Mbretin Harold II mundi norvegjezët pushtues të udhëhequr nga mbreti Harald Hardrada dhe vëllai i Haroldit Tostig, të cilët u vranë të dy.

Në vitin 1237 – Traktati i Jorkut i nënshkruar midis mbretërve Henri III të Anglisë dhe Aleksandrit II të Skocisë i cili vendos një kufi midis dy vendeve (kryesisht i pandryshuar në kohët moderne).

Në vitin 1513 – Eksploruesi spanjoll Vasco Nunez de Balboa kalon Istmusin e Panamasë duke u bërë i pari evropian që pa Oqeanin Paqësor.

Në vitin 1789 – Kongresi amerikan propozon Ligjin e të Drejtave.

Në vitin 1906 – Leonardo Torres Quevedo demonstron me sukses Telekino në Bilbao përpara një turme të madhe, duke drejtuar një varkë nga bregu, i konsideruar si lindja e telekomandës.

Në vitin 1926 – Henry Ford shpall një javë pune 8 orë, 5-ditore për punëtorët në kompaninë Ford Motor.

Në vitin 1981 – Sandra Day O’Connor betohet si gruaja e parë e Gjykatës së Lartë në SHBA. /Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button