Kalendari historik i datës 5 nëntor

Kalendari historik i datës 5 nëntor

Në këtë ditë:

Në vitin 1492, Christopher Columbus mëson se si të rritet dhe korrë misër (misër) nga popullsia indigjene e Kubës.

Në vitin 1556, Beteja e dytë e Panipat: Perandori hindu i Indisë veriore Hem Chandra Vikramaditya u mund nga forcat e perandorit Mughal Akbar, i cili kap dhe më vonë i preu kokën Hem Chandra.

Në vitin 1605, Komploti i Barutit: Komploti katolik Guy Fawkes përpiqet të hedhë në erë Mbretin James I dhe Parlamentin Britanik. Komploti i zbuluar, Guy Fawkes u kap, u torturua dhe më vonë u ekzekutua së bashku me shtatë të tjerë. Festohet që atëherë si Dita e Guy Fawkes, ku figura e tij tradicionalisht digjet në një zjarr, shoqëruar me fishekzjarre.

Në vitin 1937, Adolf Hitleri informon udhëheqësit e tij ushtarakë në një takim sekret për qëllimet e tij për të shkuar në luftë.

Në vitin 1956, Britania dhe Franca forcat ajrore tokësore në Port Said në Egjipt, duke përshkallëzuar krizën e Suezit.

Në vitin 1979, Udhëheqësi Suprem i Iranit Ayatollah Khomeini i përshkruan Shtetet e Bashkuara si “Satani i Madh” mes akuzave për imperializëm dhe sponsorizimin e korrupsionit.

LEXO EDHE:

Back to top button