Kardiologu: E vetmja gjë më e keqe se kafeja është kafeja me qumësht

Kardiologu: E vetmja gjë më e keqe se kafeja është kafeja me qumësht

Ata që nuk mund ta nisin ditën pa kafe, duhet të dinë saktësisht se si ndikon pija e preferuar për zgjim në trupin tonë, veçanërisht nëse pihet me qumësht.

“Kafja në vetvete është një helm që njerëzit e marrin me dëshirë në vetvete”, thotë mjeku kardiolog Dr. Petar Borović, i cili vuri në dukje dëmshmërinë e kafesë.

Ne humbasim shtatë herë më shumë lëngje sesa marrim

Doktor Boroviç thotë për portalin Nova.rs se pirja e kafesë nuk është e mirë, para së gjithash, sepse kështu humbasim lëngun e nevojshëm.

“Gabimi është se shumë njerëz e nisin ditën me kafe në vend të ujit, sepse një filxhan kafe nxjerr shtatë herë më shumë lëngje nga trupi sesa ne marrim. Dhe trupi ka nevojë për ujë, kështu që indet thahen, ndryshimet fillojnë në enët e gjakut”.

Nga këtu del përfundimi se kafeja, veçanërisht në mot të nxehtë, krijon një problem shtesë, sepse humbasim lëngun shumë të nevojshëm, dhe në verë mund të jetë veçanërisht e rrezikshme nëse dehidratohemi.

“Nuk mjafton kur njerëzit thonë – e pi kafen me ujë sepse e di që është diuretik. Është si kur dikujt i digjet shtëpia dhe i shton pak ujë, por edhe benzinë. Pra, kafeja na dëmton, nuk është e dobishme dhe për këtë arsye nuk duhet të pimë kafe të paktën në verë. Ashtu si alkooli, kafeja përshpejton urinimin. Dhe ne nuk fitojmë asgjë me këtë, vetëm dëmtojmë, e pse t’i shkaktojmë vetes dëm të panevojshëm”, thekson doktor Boroviq.

Ai përmban 19 substanca kancerogjene

Doktor Boroviq paralajmëron edhe për përbërësit e dëmshëm të kafesë.

“Kafja, e cila zakonisht ka ngjyrë të gjelbër, piqet në temperatura të larta derisa të marrë ngjyrë të zezë, në mbi 270 gradë, madje deri në 300 gradë Celsius. Pastaj lidhjet e karbonit në kafe prishen dhe krijohen 19 substanca kancerogjene”, paralajmëron doktor Boroviç.

Gjithashtu, kardiologu paralajmëron se kafeja përmban kafeinë, e cila është neurotoksina, pra pesticid.

“Kafja nuk është miku ynë. Pas një filxhani kafeje, zemra humbet ritmin e saj për tre orë. Megjithatë, njerëzit pinë kafe nën pretendimin se kanë presion të ulët të gjakut. Por kur pini kafe, ajo ndikon në gjëndrën mbiveshkore, e bën atë të sekretojë një hormon stresi që të gjithë e kemi mjaftueshëm, presioni pastaj rritet vërtet për një kohë dhe kafeja më pas e zgjon personin. Por kjo është si dikush që të godet me shuplakë. Në të njëjtën kohë, shuplaka zgjat pak, dhe kafeja qëndron në trup për 72 orë”, thotë doktor Boroviç.

Nuk duhet harruar se kafeja atëherë, edhe pse ngre presionin, pasi një diuretik nxit urinimin, kështu që presioni i gjakut me siguri do të bjerë sërish.

“Prandaj është më mirë të ulni presionin dhe në përgjithësi ta nisni ditën duke pirë ujë. Uji rregullon gjithçka në trup, ndaj është mirë që të pini dy gota në mëngjes, në një temperaturë prej 16 deri në 18 gradë Celsius”.

E vetmja gjë më e keqe se kafeja është kafeja me qumësht

Mediat raportojnë edhe deklaratën e doktor Boroviqit se e vetmja gjë më e keqe se kafeja është kafeja me qumësht.

“Shtimi i qumështit në kafe është një gabim i madh. Kazeina, proteinat e qumështit dhe kafeina krijojnë një përbërje që trupi nuk mund ta shpërbëjë. Prandaj ata që pinë më shpesh kafe me qumësht kanë probleme me tretjen, fryrje…”

Pra, çfarë duhet të pimë në mëngjes për t’u zgjuar nëse heqim dorë nga kafeja?

“I shpejtë dhe efektiv si kafeja e fortë, por pa të gjitha këto pasoja negative, do t’ju zgjojë lëngu i saposhtrydhur nga frutat e pasura me vitaminë C, d.m.th. limon i shtrydhur, portokalli, kivi, luleshtrydhet, mjedra, rrush pa fara… Nuk është keq ta pini. një gotë limonadë me mjaltë, dhe një filxhan kakao ose çokollatë e nxehtë është gjithashtu një zgjedhje e mirë”, këshillon mjeku.

LEXO EDHE:

Back to top button