Katër grupe njerëzish që duhet të shmangin mishin e qengjit

Katër grupe njerëzish që duhet të shmangin mishin e qengjit

Por, megjithëse mishi i qengjit është i pasur me vlera ushqyese dhe një burim i proteinave me cilësi të lartë, ai nuk është një zgjedhje ideale për të gjithë. Për grupe të caktuara njerëzish, mund të përbëjë rrezik për shëndetin, ndaj duhet ta kufizojnë ose ta shmangin plotësisht.

1. Njerëzit me kolesterol të lartë dhe sëmundje të zemrës

Mishi i qengjit, veçanërisht pjesët yndyrore, është i pasur me yndyra të ngopura dhe kolesterol, gjë që mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Konsumimi i tepërt i mishit të kuq lidhet me kolesterolin e lartë LDL (“i keq”), i cili mund të çojë në bllokimin e arterieve dhe një rrezik në rritje të sulmit në zemër dhe goditje në tru.

Rekomandim : Nëse keni probleme me kolesterolin e lartë, hipertensionin ose sëmundjet kardiovaskulare, duhet të kufizoni marrjen e mishit të qengjit ose të zgjidhni copat më të pakta dhe t’i përgatisni ato në mënyrë të shëndetshme (zierje, pjekje pa yndyrë të shtuar).

2. Njerëzit me përdhes dhe nivele të larta të acidit urik

Qengji përmban purina, substanca që zbërthehen në acid urik në trup. Tek njerëzit që vuajnë nga përdhes ose kanë nivele të larta të acidit urik, marrja e tepërt e purinës mund të shkaktojë inflamacion të dhimbshëm të kyçeve.

Rekomandim : Personat e prirur ndaj përdhes duhet të shmangin mishin e qengjit ose ta konsumojnë atë në sasi shumë të vogla dhe me shtim të marrjes së ujit për të nxitur ekskretimin e acidit urik nga trupi.

3. Personat me sëmundje të veshkave

Veshkat janë thelbësore për filtrimin e mbetjeve nga gjaku, duke përfshirë komponimet azotike nga proteinat. Qengji është i pasur me proteina, të cilat mund të tendosin më tej veshkat e dobësuara te njerëzit me sëmundje kronike të veshkave.

Rekomandim : Nëse keni probleme me veshkat, është e rëndësishme të kufizoni marrjen e proteinave shtazore dhe të ndiqni dietën e rekomanduar nga mjeku juaj.

4. Personat me çrregullime të tretjes

Qengji më i yndyrshëm mund të jetë i vështirë për t’u tretur, veçanërisht për njerëzit që vuajnë nga:

Refluksi (GERD) – ushqimet yndyrore mund të nxisin acidin që të rrjedhë përsëri në ezofag

Sindroma e zorrës së irrituar (IBS) – qengji mund të përkeqësojë simptomat e fryrjes dhe diarresë

Sëmundja e fshikëzës së tëmthit – njerëzit pa fshikëz të tëmthit ose me probleme me rrjedhjen e tëmthit mund të kenë vështirësi në tretjen e ushqimeve yndyrore

Rekomandim : Nëse keni një sistem tretës të ndjeshëm, zgjidhni copat më të dobëta të mishit të qengjit, konsumojeni në sasi më të vogla dhe kombinoni me ushqime anësore lehtësisht të tretshme, si perimet e gatuara.

LEXO EDHE:

Back to top button