Katër proteina me bazë bimore për të ngrënë për shëndetin e zemrës dhe humbjen e peshës
Katër proteina me bazë bimore për të ngrënë për shëndetin e zemrës dhe humbjen e peshës

Proteinat PERIMORE bëhen një pjesë e rëndësishme e dietës, kanë një efekt pozitiv në shëndetin e zemrës dhe ndihmojnë në kontrollin e peshës trupore. Ndryshe nga disa proteina shtazore, proteinat me bazë bimore shpesh përmbajnë më pak yndyrna të ngopura dhe kolesterol, dhe janë të pasura me lëndë ushqyese thelbësore si fibra, antioksidantë dhe yndyrna të shëndetshme.
Shtimi në peshë dhe rritja e rrezikut të sëmundjeve të zemrës janë të lidhura kryesisht me zakonet e këqija të të ngrënit, por shtimi i proteinave me bazë bimore mund të ndihmojë në rregullimin e kolesterolit, kontrollin e sheqerit në gjak dhe mbështetjen e një peshe të shëndetshme trupore. Një grup ekspertësh të SheFinds kanë identifikuar se cilat lloje të proteinave bimore duhet të hani disa herë në javë.
Lente
Thjerrëzat janë një zgjedhje e shkëlqyer për ruajtjen e shëndetit të zemrës, ndërsa në të njëjtën kohë ndihmojnë në uljen e peshës së tepërt. Është i pasur me fibra dhe luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të zemrës duke ndihmuar në rregullimin e niveleve të kolesterolit, i cili është një problem i zakonshëm teksa plakemi. Përveç kësaj, struktura e tyre e pasur me fibra ndihmon në rregullimin e tretjes, promovon rregullsinë dhe lehtëson dispepsi që është e zakonshme tek njerëzit e moshuar.
“Përmbajtja e lartë e fibrave në thjerrëza mund të përmirësojë shëndetin e tretjes, duke mbështetur lëvizjet e rregullta të zorrëve dhe rritjen e baktereve të shëndetshme të zorrëve. Kombinimi i proteinave dhe fibrave në thjerrëza mund të mbështesë nivele të qëndrueshme të sheqerit në gjak, gjë që mund të ndihmojë në reduktimin e dëshirave për ushqim dhe të lehtësojë humbjen e yndyrës. ”, thotë trajneri Joanna Wen.
Sophia Turner, nutricioniste dhe trajnere, thekson përfitimet e shumta të fibrave të tretshme në bishtajore si thjerrëzat: “Kjo fibër e tretshme krijon një substancë të ngjashme me xhel në traktin tretës që lidhet me kolesterolin dhe acidet biliare. Si rezultat, trupi ekskreton më shumë kolesterol, duke çuar në një reduktim të kolesterolit LDL”.
Arra
Të pasura me yndyrna të shëndetshme për zemrën, fibra dhe antioksidantë, arrat janë lidhur me një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës, raporton SheFinds. Yndyrnat e pangopura dhe të pangopura që gjenden te arrat ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit LDL dhe kanë një efekt pozitiv në shëndetin e zemrës. Përmbajtja e fibrave në arrat mbështet shëndetin e tretjes duke ndihmuar në tretjen e duhur dhe duke parandaluar kapsllëkun.
“Arrat janë një burim i shkëlqyer i fibrave jo të tretshme dhe yndyrave të shëndetshme. Është e rëndësishme të hani vetëm një ose dy grushta arra në ditë, sepse ato janë shumë të larta në kalori”, thotë dietologia Jesse Feder. Yndyrnat dhe fibrat e dobishme në arrat reduktojnë në mënyrë efektive nivelet e kolesterolit të dëmshëm duke rritur nivelet e dobishme, duke reduktuar kështu rrezikun e bllokimit të arterieve dhe duke përmirësuar shëndetin e zemrës.
Kuinoa
Quinoa është një drithë e shëndetshme dhe një burim i shkëlqyer i proteinave. Përveç kësaj, është i pasur me këtë makronutrient, fibra dhe antioksidantë. Është i shkëlqyer për rregullimin e niveleve të sheqerit dhe kolesterolit në gjak dhe përmirëson shëndetin e zemrës.
“Kinoa është e dobishme për shëndetin e zemrës sepse përmirëson nivelet e sheqerit në gjak dhe kolesterolit, duke rezultuar në pastrimin e arterieve”, thekson dietologia Monelle Burrus.
qiqrat
Një tjetër superushqim i pasur me lëndë ushqyese që mund t’ju ndihmojë të mbani zemrën tuaj të shëndetshme është qiqrat. Kjo bishtajore është plot me proteina, fibra dhe folate dhe është e mrekullueshme për shëndetin e zemrës dhe kontrollin e peshës.
“Ngrënia e bishtajoreve katër herë në javë ose më shumë lidhet me një rrezik 22 për qind më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve koronare të zemrës në krahasim me ngrënia e bishtajoreve më pak se një herë në javë”, shpjegon dietologia Mackenzie Burgess për SheFinds.