Katër ushqimet më të këqija për shëndetin e trurit
Katër ushqimet më të këqija për shëndetin e trurit

Ka shumë faktorë që mund të ndikojnë në rrezikun e problemeve të shëndetit të trurit, disa prej të cilëve janë plotësisht nën kontrollin tuaj.
“Të kesh shëndet optimal të trurit do të thotë të minimizosh ekspozimin ndaj inflamacionit dhe toksinave, të jesh metabolikisht fleksibël, të kesh energji mbështetëse – rrjedhjen e gjakut, oksigjenimin, funksionin mitokondrial dhe lëndët ushqyese – dhe të kesh mbështetje të mjaftueshme neurotrofike”, thotë Dale Bredesen, një studiues i neuroshkencës dhe ekspert në sëmundjet neurodegjenerative.
Kur bëhet fjalë për zgjedhjet e ushqimit, dihet mirë se ndjekja e modeleve të të ushqyerit të pasur me antioksidantë si dieta mesdhetare dhe fokusimi në lëndë ushqyese si acidet yndyrore omega-3 dhe vitaminat B, mund të ndihmojnë në mbështetjen e shëndetit natyror të trurit tuaj.
Një konsum i lartë ditor i frutave dhe perimeve mund të rezultojë në performancë më të mirë njohëse krahasuar me ata që kanë sasi të ulët të frutave dhe perimeve në dietën e tyre.
Pra, një dietë e pasur me lëndë ushqyese plot me antioksidantë, yndyrna të shëndetshme dhe mikroelemente mund të ndihmojë në mbajtjen e trurit tuaj të shëndetshëm. Megjithatë, nga ana tjetër, ka disa ushqime që mund të funksionojnë kundër qëllimeve tuaja të shëndetit të trurit, veçanërisht nëse i përfshini ato në dietën tuaj shpesh.

Çdo gjë e skuqur ka shije të mirë, dhe ajo kërcitje që merrni kur kafshoni ushqimin e skuqur është diçka që është e vështirë të zëvendësohet. Megjithatë, ngrënia e ushqimeve të skuqura si pula e skuqur shpesh nuk i bën mirë trurit tuaj. Rezultatet e një meta-analize të publikuar në American Journal of Clinical Nutrition treguan një lidhje midis më shumë ushqimeve të skuqura dhe një rreziku në rritje të problemeve shëndetësore njohëse.

Të gjithëve na pëlqen një trajtim i ëmbël herë pas here. Sidoqoftë, ëmbëlsirat si arinjtë e dhëmbëve nuk kanë pothuajse asnjë lëndë ushqyese, sepse në thelb janë bërë nga sheqeri i pastër. Ndërsa sheqeri në formën e glukozës është i nevojshëm si burim energjie, konsumi i tepërt i sheqerit është lidhur me dëmtimin e kujtesës dhe një rrezik në rritje të demencës. Kjo është arsyeja pse është më mirë t’i lini çamçakëzët për një ëmbëlsirë të rastësishme dhe t’i përmbaheni ushqimeve të ëmbla, të pasura me lëndë ushqyese për t’i ngrënë të shpeshta, si frutat.

Ndonjëherë rreziku nuk është ushqimi që hani, por ajo në të cilën është paketuar ushqimi juaj. Mbështjellësit e ushqimit të shpejtë dihet se përmbajnë substanca per- dhe polifluoroalkil (PFAS) ose kimikate që janë lidhur me shumë efekte negative shëndetësore, duke përfshirë efektet negative në shëndetin tonë njohës.

Donuts sjell një goditje të trefishtë kur bëhet fjalë për ushqime që nuk mbështesin shëndetin e trurit tonë. Këto ëmbëlsira zakonisht bëhen me sheqer të shtuar, i cili, kur konsumohet me tepricë, duket se shoqërohet me një funksion më të ulët njohës.
Donutët janë gjithashtu të skuqur dhe konsiderohen si një ushqim ultra i përpunuar, gjë që sugjeron se sa e dëmshme mund të jetë ngrënia e tyre shpesh për shëndetin e trurit tuaj.