Keçap, majonezë apo tartar: Cila salcë është më e pashëndetshme?

Keçap, majonezë apo tartar: Cila salcë është më e pashëndetshme?

Salcat si ketchup, majoneza dhe kremi i tartarit janë një shtesë e domosdoshme për shumë pjata. Edhe pse janë të gjitha të shijshme dhe të njohura, është e rëndësishme të merret parasysh përbërja e tyre ushqyese dhe efektet e mundshme shëndetësore.

Nëse jeni të interesuar të mësoni më shumë se cila nga këto tre salca është më e pashëndetshme për shëndetin tuaj nëse hani shpesh, lexoni më shumë më poshtë.

Ketchup

Ketchup është një nga salcat më të njohura në botë dhe përbërësit kryesorë të tij janë domatet, acidi acetik, sheqeri dhe erëzat. Edhe pse domatet kanë përfitime të shumta shëndetësore, si vitamina C dhe likopeni, ketchup-i që zakonisht shitet në dyqane përmban sasi të mëdha sheqeri dhe kripë.

Ketchup mund të përmbajë deri në 20 deri në 30 për qind sheqer për 100 gram produkt. Marrja e tepërt e sheqerit shoqërohet me një rrezik të shtuar të diabetit të tipit 2, obezitetit, rritjes së kolesterolit të keq (LDL) dhe sëmundjeve të zemrës. Përveç kësaj, përmbajtja e lartë e kripës mund të rrisë rrezikun e presionit të lartë të gjakut.

Majonezë

Majoneza është një salcë e bazuar në vezë, vaj, uthull dhe mustardë. Është i pasur me yndyrna të pangopura, por edhe shumë kalorike, prandaj shumë njerëz janë të kujdesshëm për sasinë që konsumojnë. Majoneza shpesh përmban sasi të mëdha të vajrave vegjetale të rafinuara, të cilat mund të përmbajnë yndyrna trans – lloje të yndyrave që lidhen me një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës.

Kjo salcë popullore është shumë kalorike, rreth 600 deri në 700 kalori për 100 gramë, dhe përmbajtja e saj e lartë e yndyrës mund të kontribuojë në shtimin e peshës dhe shëndetin e dobët kardiovaskular. Edhe pse yndyrat e pangopura mund të jenë të dobishme, vajrat e rafinuar në majonezat komerciale shpesh përmbajnë yndyrna trans, të cilat ndikojnë negativisht në shëndetin, duke rritur rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut.

Nëse ju pëlqen majoneza, kërkoni varietete me kalori të ulët që përmbajnë vajra të shëndetshëm si vaji i ullirit. Mund të përgatisni edhe majonezë shtëpie me më pak vaj dhe vezë, e cila do të zvogëlojë numrin e kalorive dhe do të përmirësojë vlerën ushqyese.

Tartari

Salca e tartarit zakonisht bëhet nga majoneza, mustarda, turshitë dhe erëzat. Megjithëse salca e tartarit ka një shije të ngjashme me majonezën, ajo zakonisht përmban më pak sheqer, por është më e lartë në yndyrë dhe kalori. Duke qenë se është me bazë majonezë, salca e tartarit mbart të gjitha avantazhet dhe disavantazhet që lidhen me cilësinë e vajit dhe praninë e yndyrave trans.

Kjo salcë shpesh është e lartë në yndyrë, veçanërisht yndyrë të ngopur, dhe mund të kontribuojë në problemet me kolesterolin e ngritur dhe një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës. Nuk është aq i pasur me sheqer sa keçapi, por ka një vlerë të lartë kalori dhe mund të ndikojë negativisht në obezitet nëse konsumohet në sasi të mëdha.

Cila salcë është më pak e shëndetshme?

Nga tre salcat – ketchup, majonezë dhe tartar, salca më e pashëndetshme është ketchup për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit dhe kripës. Edhe pse i shijshëm, ketchup-i është më i pashëndeturi për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit dhe kripës, të cilat mund të kenë një ndikim negativ në shëndet nëse konsumohen në sasi të mëdha.

Duhet theksuar se kjo nuk do të thotë se majoneza dhe tartari janë domosdoshmërisht salca të shëndetshme, por janë një zgjedhje më e mirë se ketchup-i. Megjithatë, secila prej këtyre salcave mund të hahet me moderim. Nëse tregohemi të kujdesshëm për sasinë që konsumojmë, asnjë nga këto salca nuk duhet të shkaktojë probleme shëndetësore.

LEXO EDHE:

Back to top button