Keni një dhimbje të fytit? Përgatitni një çaj nga kjo bimë që lehtëson menjëherë dhimbjet
Keni një dhimbje të fytit? Përgatitni një çaj nga kjo bimë që lehtëson menjëherë dhimbjet

Sezoni i infeksioneve virale dhe bakteriale është në zhvillim e sipër, të cilat sjellin me vete efekte anësore shumë të pakëndshme, siç është dhimbja e fytit.
Për shkak të dhimbjes së fytit, shumë njerëz fillimisht do të kërkojnë ndihmë në farmaci dhe do të arrijnë tek pastile apo sprej, por ka edhe të shumtë ata që janë përkrahës të metodave shtëpiake për të rregulluar problemin e përmendur shëndetësor.
Nëse jeni ndër këta të fundit, atëherë duhet të njiheni me të gjitha përfitimet e marshmallow. Mallowi i bardhë ose i zbutur (lat. Althaea officinalis) është një bimë shumëvjeçare që mund të rritet deri në 150 centimetra në lartësi. Emri latin i bimës i referohet vetive të saj medicinale.

Gjegjësisht, marshmallow i përket gjinisë Althaea, emri i të cilit vjen nga fjalët althainein (shërues) dhe althos (agjent medicinal). Pjesa më medicinale e marshmallow është rrënja e saj, nga e cila bëhet çaji. Kjo pije është përdorur prej shekujsh si një mjet për të qetësuar fytin e përflakur, si dhe ndihmon në pasojat e bronkitit dhe sëmundjeve të ndryshme të mushkërive.
Një studim i vitit 2019 zbuloi se rrënja e marshmallow mund të ofrojë lehtësim të shpejtë nga simptomat që lidhen me kushtet e frymëmarrjes. Kjo është për shkak se rrënja e marshmallow ndihmon në ndërtimin e një shtrese mbrojtëse që rreshton mukozën e gojës dhe fytit, duke reduktuar kështu irritimin dhe ënjtjen. Rrënja e marshmallow gjithashtu mund të zvogëlojë simptomat e një kolle të thatë dhe irrituese. Rrënja e kësaj bime lëshon mukozën e grumbulluar në hundë, fyt dhe mushkëri për ta bërë më të lehtë kollën. Për këtë arsye, çaji i marshmallow rekomandohet si një ilaç natyral për dhimbjet e fytit.

Ja se si të bëni çaj me rrënjë marshmallow:
Hidhni 2 lugë gjelle rrënjë të thatë marshmallow me 250 mililitra ujë të vakët ose të ftohtë. Lëreni të qëndrojë për të paktën një, në mënyrë ideale dy orë, për të lejuar formimin e mjaftueshëm të mukusit.
Më pas, vendoseni çajin në zjarr dhe ziejini për pak kohë. Nëse dëshironi, mund të shtoni mjaltë dhe limon.