Këshilla: Si të kapërceni frikën nga gjilpëra në 6 hapa

Një program i vaksinimit masiv ka filluar në Britaninë e Madhe dhe pritet së shpejti në pjesën tjetër të Evropës.

- Advertisment -

Nëse dëshironi të vaksinoheni dhe kështu të mbroheni nga COVID-19 dhe keni frikë nga gjilpërat, ekspertët këshillojnë se çfarë mund të ndihmojë.

Ju nuk keni nevojë të shqetësoheni ose të turpëroheni sepse është një frikë e zakonshme – edhe çdo i dhjeti person ka një frikë të rrënjosur thellë nga gjilpërat.

Dr. Sue Peacock, një këshilltare për psikologjinë shëndetësore dhe autore e librit “Dhimbje koke”, shpjegon se nganjëherë frika vjen nga kujtimet e këqija të fëmijërisë.

Trypanofobia, e cila është emri zyrtar për këtë fobi, mund të ndikojë në fundin e pandemisë nëse shumë njerëz refuzojnë të vaksinohen, sugjerojnë ekspertët, shkruan The Sun.

Ata këshillojnë se si të merren me të.

1. Kërkoni një takim më të gjatë me mjekun tuaj

Nëse shqetësoheni për orarin tuaj të vaksinimit, informoni mjekun tuaj të përgjithshëm ose personin që po organizon vaksinimin tuaj. Ata mund të jenë në gjendje t’ju caktojnë një takim të dytë në mënyrë që të mos ndiheni nën presion për të nxituar.

2. Shpërqendrohuni

Një infermiere mund t’ju ndihmojë, për shembull, duke biseduar për të tërhequr vëmendjen tuaj.

Ju mund të sillni një libër ose revistë ose të shikoni fotot tuaja të preferuara. Ose, nëse ju lejohet, mund të merrni me vete një anëtar të familjes ose mik.

Disa njerëz mendojnë se numërimi është i dobishëm, sepse ka shumë mundësi që kur të arrini 10, ‘pickimi’ do të ketë mbaruar.

Një studim i fundit nga Universiteti i Kalifornisë, Irvine, zbuloi se vetëm një buzëqeshje ose ngërç mund ta bëjë procesin e injektimit deri në 40 për qind më pak të dhimbshëm.

3. Teknika e tensionit

Teknika e aplikuar e tensionit ndihmon në ngritjen e presionit të gjakut në një nivel normal në mënyrë që të mos iu bie të fikët.

Ja se si ta bëni:

Uluni diku rehat. Shtrëngoni muskujt e krahëve, pjesës së sipërme të trupit dhe këmbëve dhe mbajeni këtë tension për 10 deri në 15 sekonda ose derisa të filloni të ndjeni nxehtësinë që rritet në fytyrën tuaj.

Lironi tensionin dhe kthehuni në një pozicion të ulur.

Pas 20 deri në 30 sekonda, kaloni përsëri procedurën e shtrëngimit derisa të ndjeni ngrohtësinë në fytyrën tuaj.

Përsëriteni pesë herë. Nëse keni mundësi, praktikojeni këtë tri herë në ditë për shtatë ditë para vaksinimit.

4. Teknikat e frymëmarrjes

Uluni në një pozicion të rehatshëm, prapa drejt, por jo i ngurtë. Lërini shpatullat dhe nofullën të relaksohen.

Vendosni njërën dorë në bark. Thithni ajër ngadalë, thellë, butësisht përmes hundës dhe nxirreni përmes gojës. Mundohuni të thithni ajrin në bark, por mos e detyroni – lëreni trupin tuaj të marrë frymë aq thellë sa ndiheni rehat.

Bëni këtë përmes pesë frymëmarrjeve. Dhe praktikojeni këtë disa herë në ditë për disa ditë para se të shkoni për vaksinime.

5. Bëni një listë…

Bëni një listë të të gjitha situatave që lidhen me gjilpërat sipas radhës në të cilën keni frikë prej tyre.

Situatat mund të jenë; mbani injeksionin në dorën tuaj, mbani gjilpërën, prekni gjilpërën …

Vlerësoni secilën situatë nga 1 në 10. Për të ngjitur shkallën, do të duhet të mendoni ose të veproni për secilën situatë.

Tejkalimi i frikës:

Filloni me fjalinë më të vështirë.

Planifikoni kohë të mjaftueshme që të mund ta ndjeni frikën aq gjatë sa të ndjeni kulmin e ankthit, të qëndroni në atë nivel për një kohë dhe pastaj gradualisht ta zvogëloni atë. Nëse përjetoni frikë me vetëdije, mund të shihni se si ndiheni për ankthin. Mos harroni se ankthi kalon vetë me kalimin e kohës.

Filloni të përdorni tensionin e aplikuar ose ushtrimin e frymëmarrjes.

Futuni në një situatë frike dhe qëndroni në të derisa ankthi juaj të fillojë të ulet.

Merrni pak kohë për t’u çlodhur, ndoshta duke përdorur një ushtrim frymëmarrjeje.

Kur ndiheni të sigurt në një situatë, kaloni në hapin tjetër.

6. Konsultohuni me një profesionist

Terapia e ekspozimit është një teknikë në të cilën dikush gradualisht ekspozohet ndaj një situate nga e cila ka frikë. Kjo mund të bëhet në shtëpi, për shembull me listën e frikës të përshkruar më lart ose me një terapist.

Ekspozimi i sjelljes është një përbërës thelbësor i terapisë njohëse dhe sjelljes (CBT), një ndërhyrje për të gjitha llojet e fobive. CBT ndihmon një person të menaxhojë frikën ose problemet e tij duke ndryshuar mënyrën e të menduarit dhe të sjellurit.

Mund të provoni edhe hipnoterapi.

LEXO EDHE:

Back to top button