Këshilla si të mbrohemi nga gripi


Jemi në sezonin e gripit prandaj të gjithë duhet të bëjmë më shumë kujdes.

Është shumë e rëndësishme që të dimë se mund të mbrojmë veten dhe të tjerët dhe kështu të shmangim gripin.

Më poshtë lexoni disa këshilla se si mund ta bëni këtë:

• Të vaksinohen të gjithë personat e moshuar mbi 65 vjet dhe personat me sëmundje kronike në të gjitha qendrat e mjekësisë familjare.

• Të reduktohet numri i vizitave të familjarëve tek personat të hospitalizuar .

• Të evitohen vendet e mbyllura dhe të mbingarkuara me njerëz.

• Nëse keni shenja te gripit, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore

• Nëse keni shenja të gripit mbani distancë të paktën 1 metër prej njerëzve

• Mbuloni hundën dhe gojën me faculetë në rast të kollës apo teshtitjes.

• Shmangni prekjen e syve hundës apo gojës me duar të pa pastruara

• Nëse keni shenja të gripit, mos shkoni në punë, shkollë apo vende me shumë njerëz, por qëndroni në shtëpi

• Shmangni përqafimin, puthjen dhe shtrëngimin e duarve kur përshëndeteni

• Hidhni faculetën në vendin e duhur menjëherë pas përdorimit

• Pastroni rregullisht duart me ujë dhe sapun dhe dezinfektoni mjediset ku qëndroni

• Ushqehuni shëndetshëm duke përdorë më shumë vitamina dhe bëni aktivitet fizik

LEXO EDHE:

Back to top button