Këta njerëz nuk duhet të hanë lakër turshi
Këta njerëz nuk duhet të hanë lakër turshi

Lakra turshi definitivisht nuk është për të gjithë.
Për shkak të përbërjes së tij, veçanërisht përmbajtjes së lartë të kripës dhe aciditetit, ka grupe të caktuara njerëzish që duhet ta konsumojnë lakër turshi me kujdes ose ta shmangin atë fare.
Ja kush duhet t’i kushtojë vëmendje:
Njerëzit me presion të lartë të gjakut (hipertension)
Lakra turshi është e pasur me natrium për shkak të procesit të fermentimit dhe shtimit të kripës. Marrja e tepërt e kripës mund të përkeqësojë hipertensionin dhe të rrisë rrezikun e problemeve kardiovaskulare.
Personat me probleme me veshkat
Natriumi i tepërt mund të bëjë më shumë tendosje mbi veshkat, veçanërisht te njerëzit me sëmundje kronike të veshkave.
Njerëzit me stomak të ndjeshëm ose gastrit
Acidi në lakër mund të irritojë mukozën e stomakut tek njerëzit me gastrit, ulçera peptike ose ata që janë të ndjeshëm ndaj ushqimeve acidike.
Njerëzit e prirur për fryrje dhe gazra
Ushqimet e fermentuara si lakra turshi mund të shkaktojnë fryrje dhe gazra te njerëzit që nuk janë mësuar me këtë lloj ushqimi.
Njerëzit me intolerancë ndaj histaminës
Lakra turshi përmban histaminë, e cila mund të shkaktojë simptoma të tilla si dhimbje koke, skuqje ose probleme me tretjen te njerëzit me intolerancë ndaj histaminës.
Pacientët që marrin medikamente të caktuara
Njerëzit që përdorin diuretikë, frenues ACE ose medikamente për presionin e gjakut duhet të kujdesen për marrjen e natriumit, pasi kjo mund të zvogëlojë efektivitetin e terapisë. Nëse i përkisni këtij grupi, rekomandohet të konsultoheni me një mjek ose nutricionist përpara se të përfshini lakër turshi në dietën tuaj.
Për shumicën e njerëzve, lakra turshi është e shëndetshme, e pasur me probiotikë dhe mund të kontribuojë në shëndetin e zorrëve. Megjithatë, njerëzit me kushte specifike shëndetësore duhet të tregojnë kujdes ose të konsultohen me një specialist.