Këto dhjetë gjëra që i prekim çdo ditë janë plot me viruse ose baktere


Shumica e patogjenëve janë viruse ose baktere që mund të shkaktojnë infeksione nga viruset e zakonshëm deri te sëmundjet që kërcënojnë jetën.

Këto janë 10 vendet me të cilat do t’i hasni më shpesh, dhe ne gjithashtu japim këshilla se si t’i mbani të pastra dhe t’iu mbani të shëndetshme.

1. Rubineti i kuzhinës

Pjesët metalike të rubinetit janë një magnet për mikrobet, dhe veçanërisht rrjeta. Uji i rrjedhshëm i jep baktereve lagështi të mjaftueshme për tu shumuar.

Uji në vetvete nuk është steril, dhe nëse shtypni dhe prekni me gishta të ndyrë, ju lejoni zhvillimin e mikrobeve, dhe ato shumëfishohen me kalimin e kohës dhe krijojnë të ashtuquajturat.

Një herë në javë, hiqni rrjetën nga rubineti dhe zhyteni në zbardhues të holluar. Kur e shpëlani dhe pastroni, lini ujin të rrjedhë për disa minuta më shumë për të larë çdo mbetje kimike.

2. Lavamani

Nëse nuk jeni të kujdesshëm, bakteret nga mbetjet e darkës së natës mund të transferohen lehtësisht në enët dhe ushqimin që hani sot, veçanërisht nëse lani pulën në lavaman që mund të përmbajë baktere të dëmshme.

Hulumtimet tregojnë se deri në 500,000 baktere mund të gjenden në lavaman.

3. Leckë enësh

Sfungjerët e pjatave janë shtëpi për shumë mikrobe, por leckat e pjatave janë po aq problematike. Studimi zbuloi se shtatë për qind e rrobave të kuzhinës shtëpiake në një pjesë të Shteteve të Bashkuara përmbajnë bakterin e rrezikshëm MRSA, një formë rezistuese e stafilokokut që shkakton infeksione të rrezikshme për jetën e lëkurës.

Ato gjithashtu mund të gjenden në E. coli. Përdorimi i një lecke që është shpenzuar mund të përhapë bakteret.

4. Tastiera

Bakteret në lëkurën tonë, thonjtë dhe duart gjithashtu ka të ngjarë të transferohen n ë tastierën e kompjuterit. Bakteret gjithashtu do të përhapet nëse hani sipër tastierës.

Në një studim të 25 tastierave që ata analizuan, 96 për qind e tyre ishin kontaminuar me baktere.

Pastroni tastierën një herë në javë dhe tregohuni të kujdesshëm në lidhje me pjesët midis butonave. Ndihmon gjithashtu nëse lani duart përpara se të përdorni tastierën.

5. Telefoni

Shpesh, ne do ta vendosim celularin tonë në vendet që i shohim të përshtatshme. Por hulumtimet tregojnë se kjo kontribuon në përhapjen e bacileve. Një studim i vitit 2017 zbuloi se nga 27 telefonat e përdorur nga adoleshentët, të gjithë përmbanin baktere të dëmshme.

6. Mbajtësi i rrobave

Mbajtësi i rrobave dhe këpucëve prapa derës së hyrjes është i shkëlqyeshëm për mysafirët tuaj, por edhe për bakteret që vijnë përmes këpucëve të tyre. Një studim zbuloi se nga 30 mostra, shumica përmbajnë Clostridium difficile, e cila shkakton diarre, ethe dhe dhimbje barku.

Më shpesh gjendet në këpucë sesa në sipërfaqe në tualet dhe banjë.

7. Fshesa me korrent

Fshesat me korrent, furçat dhe çantat janë ideale për bakteret. Duke thithur brenda, jo vetëm që thithni bakteret, por edhe mbetjen e ushqimit, duke krijuar kështu tokë pjellore për përhapjen e tyre.

Pluhuri i krijuar nga grimcat kthehet në ajrin që thithim, dhe këto grimca përmbajnë baktere dhe myk.

8. Timoni në makinë

Timoni në makinë është vendi i dytë më i zakonshëm i kontaminuar me baktere. Kur lagështia dhe sporet futen, këto baktere thithen në kanal. Timoni është një vend që merr shumë diell dhe nxehtësi, kështu që përfiton bakteret.

Pastroni rregullisht pjesën e brendshme të automjetit me lecka të lagura dezinfektuese. Jini veçanërisht të kujdesshëm në lidhje me sezonin e alergjisë së mykut.

9. Enë e lëngshme e sapunit

Rreth 25 pë r qind e kontejnerëve të sapunit në tualetet publike janë të kontaminuar me baktere fekale. Edhe pse duket ironike që sapuni tërheq bakteret, kjo është pikërisht ajo që hulumtimi ka konfirmuar.

Shumica e tyre nuk pastrohen kurrë, kështu që papastërtia ndërtohet me bakteret. Përveç kësaj, ne prekim enët me gishta të pisët, kështu që ne vazhdimisht krijojmë kultura të reja bakteriale.

10. Karrocat e blerjeve në qendrat tregtare

Qindra njerëz çdo ditë prekin karrocat e blerjeve nëpër qendra tregtare dhe një pjesë e tyre sigurisht e bëjnë atë me duar të palara. Në një universitet, një sondazh mbi 85 karroca tregtare në qendrat tregtare dhe u zbulua se përmbanin më shumë baktere sesa tualetet publike, përfshirë E. coli dhe salmonella.

LEXO EDHE:

Back to top button