Këto do të jenë punët më të kërkuara në dekadën e ardhshme

Këto do të jenë punët më të kërkuara në dekadën e ardhshme

Që nga shfaqja e Chat-GPT në fund të vitit 2022, si dhe mjete të tjera të inteligjencës artificiale (AI) që kanë dalë që atëherë, njerëzit kanë menduar për mundësitë e AI që zëvendëson disa profesione, duke u përpjekur të kuptojnë nëse dhe si teknologjia e re do të ndryshojë mënyrën e punës. Dhe ndërsa fokusi i debateve të tilla është shpesh në rrezikun e zëvendësimit të disa vendeve të punës me teknologji të reja, ato ndryshime, si ndryshimet shoqërore, zakonisht ofrojnë gjithashtu mundësi të reja punësimi.

Konsideroni, për shembull, ngritjen e tregtisë elektronike – ndërsa ajo çoi në një rënie të vendeve të punës me pakicë, ajo çoi në rritje të fortë të vendeve të punës në transport dhe magazinim, dhe ende po. Sipas parashikimeve të punësimit nga Byroja e Statistikave të Punës në SHBA, transporti dhe magazinimi do të jenë ndër sektorët me rritje më të shpejtë gjatë dekadës së ardhshme dhe punësimi në atë sektor parashikohet të rritet me 8.6 për qind midis 2022 dhe 2032.

Rritja më e madhe e punësimit prej 9.7 për qind pritet në sektorin e shëndetësisë dhe ndihmës sociale, i cili është nxitur më pak nga ndryshimet teknologjike dhe më shumë nga tendencat demografike. Për shkak të plakjes së popullsisë dhe përhapjes në rritje të sëmundjeve kronike, sektori i kujdesit shëndetësor dhe i kujdesit social parashikohet të krijojë 2.1 milionë vende të reja pune deri në vitin 2032, që do të jetë pothuajse gjysma e të gjitha vendeve të reja të punës që pritet të hapen deri në fund të këtij viti periudhën e parashikuar.

Duke parë profesionet individuale, tendenca është e qartë, me ndihmësit e shëndetit në shtëpi dhe kujdesit personal që parashikohet të jetë profesioni me rritjen më të shpejtë gjatë dekadës së ardhshme, me më shumë se 800,000 vende pune të shtuara deri në vitin 2032. Me infermierët e regjistruar dhe menaxherët e shërbimeve mjekësore dhe shëndetësore në dhjetëshen e parë, është e qartë se sektori shëndetësor në tërësi do të jetë shtytësi kryesor i rritjes së punësimit në të ardhmen e afërt.
Foto: Statista

LEXO EDHE:

Back to top button