Këto janë drithërat më të shëndetshme në botë: Është shumë i mirë për tretjen dhe forcon zemrën dhe kockat
Këto janë drithërat më të shëndetshme në botë: Është shumë i mirë për tretjen dhe forcon zemrën dhe kockat

Dëshira e panevojshme për të hequr dorë nga ushqimet e konsideruara “të dobëta” dhe për të përqafuar ushqime më moderne na ka bërë të ndalojmë së ngrëni melin, gjë që është një turp i madh, duke marrë parasysh përfitimet e shumta që na ofron ky drithëra lehtësisht të tretshëm.
Meli është një lloj drithi i rrumbullakët, shumë i vogël dhe pak i sheshtë në disa vende. Ka ngjyrë të verdhë-të bardhë dhe shije të ëmbël. Kokrra e melit është e mbuluar me një lëvore, e cila duhet të hiqet para konsumimit.
Është një nga drithërat e pakta që nuk përmban gluten, gjë që ka një rëndësi të madhe, sepse shumë njerëz janë alergjikë ndaj glutenit, dhe dihet mirë se gluteni ndikon në shtimin në peshë dhe obezitetin në përgjithësi. Ai përmban shumë vitamina dhe minerale si kalcium, kalium, jod, magnez, vitamina A, E dhe B, por gjithashtu përmban hekur dhe fibra, shkruan Novi.ba.
Është një drithër jashtëzakonisht alkalik (bazik) dhe ne e dimë që viruset, bakteret dhe dëmet e tjera që i shoqërojnë ato e kanë të vështirë të krijohen në organizmat e alkalizuar ose bazikë.
Meli përmban aminoacide kyçe që ndihmojnë në ndërtimin dhe rigjenerimin e qelizave muskulore dhe të lëkurës. Është gjithashtu i pasur me karbohidrate që treten ngadalë, kështu që na jep shpejt një ndjesi ngopjeje dhe ndihmon procesin e humbjes së peshës.
Ky drithëra përmban gjithashtu yndyrna natyrale, të cilat janë thelbësore për thithjen e vitaminave, duke përfshirë karotenin dhe vitaminën D.
Ky drithëra përmban karbohidrate komplekse, kështu që është një zgjedhje e mirë ushqimore për diabetikët.
Kardiologët e rekomandojnë si një ushqim që duhet ngrënë sa më shpesh të jetë e mundur, sepse është plot me kalium, i cili ndihmon në luftimin e sëmundjeve të zemrës, normalizon presionin e gjakut dhe forcon enët e gjakut.
Është një nga ushqimet më të mira për pastrimin e veshkave, por edhe për shfaqjen e gurëve ose rërës në veshka. Në rastin e infeksioneve urinare, ka një efekt pozitiv dhe stimulon nxjerrjen e urinës. Janë kryer studime të ndryshme në lidhje me ushqyerjen dhe është vërtetuar se ata që konsumojnë mel, në shumicën e rasteve, nuk kanë simptoma të astmës ose ndonjë tregues të saj.