Kina do të ndërtojë një hekurudhë super të shpejtë 13,000 kilometra për në Shtetet e Bashkuara

Ky rrjet hekurudhor do të kalonte nëpër Siberi, pastaj nën det përtej ngushticës së Beringut, pastaj përmes Alaskës, territoret kanadeze të Yukon dhe British Columbia, deri në kontinentin e Shteteve të Bashkuara.

- Advertisements -

Sapo të krijohet kjo lidhje, Kina mund të vazhdojë të ndërtojë një linjë hekurudhore me shpejtësi të lartë në çdo cep të Amerikës.

Sipas disa vlerësimeve, një projekt i tillë do të kushtonte 200 miliardë dollarë.

Planet për një marrëdhënie të tillë me Shtetet e Bashkuara u shfaqën në vitin 2014, kur media lokale raportoi se Kina planifikoi të ndërtonte një hekurudhë ajrore 13,000 kilometra.

Në atë kohë, inxhinierët kinezë tashmë ishin duke negociuar me homologët rusë për të filluar ndërtimin e Hekurudhës Megalinia, të bindur se ndërtimi i tij ishte i mundur me teknologjinë ekzistuese.

Kina tashmë ka ndërmarrë hapat e parë, të cilat tregojnë se plani i tyre nuk është aq i pamendueshëm, shkruan portali IFL Science.

Qysh në vitin 2018, Kina miratoi ndërtimin e hekurudhës së parë super të shpejtë në botë që do të lidhë Shangain me një arkipelag të vendosur 77 km larg brigjeve të Kinës kontinentale.

Kjo itinerar i ri do të ketë gjithashtu një seksion nënujor prej 16.2 km, dhe në itinerar do të ketë një tren që lëviz mbi hekurudhën që leviton me ndihmën e magneteve, të cilat gjithashtu e shtyjnë trenin përpara me shpejtësi të lartë (treni MAGLEV).

Ndërtimi i këtij projekti është tashmë në një fazë të përparuar.

Sidoqoftë, disa kritikë e kanë hedhur poshtë projektin afatgjatë dhe të shpejtë si të vjetëruar ekonomikisht, duke përmendur anijet e ngarkesave dhe udhëtimet ajrore si mundësi më të lira, ndërsa gjithashtu thonë se projekti hekurudhor i SH.B.A. është shumë i ndërlikuar.

 

LEXO EDHE:

Back to top button