Kjo dietë po bëhet gjithnjë e më e popullarizuar në botë
Kjo dietë po bëhet gjithnjë e më e popullarizuar në botë

Gjithnjë e më shumë ka mënyra të ndryshme të të ushqyerit që njerëzit ndjekin, por përveç dietave vegjetariane dhe vegane, vitet e fundit është bërë popullore edhe dieta fleksitare dhe njerëzit që e praktikojnë quhen fleksitarianë.
Çfarë është saktësisht fleksitarizmi? Me fjalët më të thjeshta, fleksitarizmi ose “gjysmë-vegjetarianizmi” është një dietë e bazuar kryesisht në ushqime me bazë bimore me përfshirje të herëpashershme të mishit dhe peshkut në menu. Ajo që fleksitarianët duan të arrijnë është të reduktojnë gradualisht konsumimin e mishit, por edhe të reduktojnë çlirimin e gazrave të dëmshëm në mjedis duke ngrënë herë pas here peshk dhe mish.

Foto: Pixabay
Siç sugjeron edhe emri, është një dietë fleksibël, e cila, përveç mishit dhe peshkut, përfshin edhe sasi më të mëdha të drithërave, bishtajoreve, frutave dhe perimeve dhe lloje të tjera ushqimesh si tofu dhe seitan.
Sa mish lejohet?
Me këtë dietë, në parim, sa mish dhe kur hahet nuk përcaktohet rreptësisht, përveç se qëllimi është që bimët të dominojnë dietën. Flexitarianët zakonisht zgjedhin mish pa dhjamë me cilësi të lartë, të tilla si pulë ose gjeldeti. Ajo që është më mirë të shmanget është mishi i përpunuar, si proshuta, salçiçet, sallami, proshuta dhe foie gras, pasi këto produkte përmbajnë shumë yndyra dhe kripë të ngopur dhe shumë pak vitamina dhe minerale.
Sipas hulumtimeve, kalimi i njerëzve nga një dietë mesatare perëndimore në një dietë fleksitare mund të zvogëlojë emetimet e gazrave serrë me 7 për qind.