Kjo është renditja e simptomave të COVID-19 – ALSAT-M


Një studim i ri i pandemisë globale ka zbuluar se personat me COVID-19 mund të kenë një renditje të parashikueshme të simptomave, të ndryshme nga ajo e gripit dhe viruseve të tjerë.

Studiuesit në SHBA kanë krijuar renditjes në të cilën shfaqen së pari simptomat e infeksionit koronavirus: ethe, kollë dhe dhimbje muskulore, të përziera ose të vjella dhe diarre.

Edhe pse vetë simptomat nuk janë veçanërisht unike, rendi në të cilin shfaqen ndryshon nga ai i viruseve të tjerë të frymëmarrjes, dhe autorët e studimit besojnë se modeli i tyre mund të ndihmojë në dallimin e rasteve të reja dhe të kufizojë përhapjen e sëmundjes.

Duke përdorur të dhënat e Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH) për më shumë se 55,000 raste të konfirmuara në Kinë, autorët krahasuan renditjen e simptomave COVID-19 me mijëra raste të gripit të mbledhura nga Universiteti i Miçiganit, gati 150 raste të SARS në Toronto dhe një numër të vogël rastet e MERS në Kore.

“Rendi i simptomave është i rëndësishëm,” tha Joseph Larsen, i cili kryen hulumtime në biologjinë kompjuterike dhe bioinformatikën në Universitetin e Karolinës së Jugut.

“Të dish që secila sëmundje përparon ndryshe, do të thotë që mjekët mund të përcaktojnë më shpejt nëse dikush ka kontraktuar një infeksion COVID-19 ose ka një sëmundje tjetër, e cila mund të ndihmojë në marrjen e vendimeve për trajtim më të mirë.”

Kur studiuesit analizuan simptomat e COVID-19 në 500.000 pacientë, ata gjetën “renditjet më të zakonshme të simptomave të njohshme … që janë të ndryshme nga ato në sëmundjet e tjera të frymëmarrjes”.

Edhe kur u përfshinë simptoma të tjera si dhimbje të fytit, dhimbje koke dhe lodhje, renditja e katër simptomave fillestare më të mundshme mbeti i njëjtë.

Meqenëse temperatura është e para, matja e temperaturës mund të jetë një mekanizëm i duhur ekzaminimi.

Qendrat e SHBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) tashmë këshillojnë matjen e temperaturës para se të dilni nga izolimi, dhe hulumtimet e reja e kanë mbështetur rekomandimin: “Ne nuk sugjerojmë simptoma fillestare si një test diagnostik, por si një shenjë të mundshme që ato të testohen”.

COVID-19 është më ngjitës se gripi dhe ka tendencë të shfaqet në grupime.

“Nëse ne mund ta informojmë më mirë publikun për renditjen e shfaqjes së simptomave të sëmundjes, mund të na ndihmojë të identifikojmë ata që infektohen më shpejt dhe t’i karantinojnë para se infeksioni të përhapet më tej”, thonë shkencëtarët.

Bob Lahita, një reumatolog që nuk u përfshi në studim, tha për CBS se modeli i ri i simptomave është një “udhëzues i mirë”. Studimi u botua në revistën ‘Frontiers in Health Health’.

LEXO EDHE:

Back to top button