Kolumbia kërkon ‘Gralin e Shenjtë’: Dërgon ekspeditë në anijen e thesarit të shkatërruar

Kolumbia ka nisur fazën fillestare të një ekspedite nënujore për të eksploruar një luftanije spanjolle që u mbyt në Karaibe më shumë se 300 vjet më parë

Ekspertët besojnë se rrënoja përmban artefakte me vlerë miliarda dollarë.

Autoritetet kolumbiane pretendojnë se në vitin 2015 zbuluan një anije jo shumë larg brigjeve të Kartagjenës. Që atëherë, rrënojat e San Jose janë quajtur shpesh “Grali i shenjtë i mbytjeve të anijeve”, raporton CNN.

Ai transportonte ar, argjend, smerald…

Anija me 62 armë, me tre shtylla – flamuri dhe galeria më e madhe e flotës spanjolle – besohet të ketë transportuar ar, argjend, smerald dhe mallra të tjera të vlefshme nga miniera Potosi në Peru. Me sa dihet, ai u mbyt më 8 qershor 1708 gjatë Betejës së Britanisë. Në atë kohë kishte rreth 600 njerëz në të.

Gjatë fazës së parë të ekspeditës, ekspertët do të fokusohen në fotografimin e anijes, tha Instituti Kolumbian i Antropologjisë dhe Historisë (ICANH), duke shtuar se më vonë ata mund të përpiqen të marrin artefakte arkeologjike.

ICANH e ka shpallur vendin si një sit arkeologjik të mbrojtur në nivel kombëtar për të “ruajtur vlerën e tij shkencore dhe arkeologjike”. Gjatë ekspeditës, ata planifikojnë të përdorin një anije nënujore me pajisje pozicionimi akustik, si dhe një të telekomanduar që mund të zbresë në thellësinë ku ndodhet rrënoja.

Një betejë ligjore me vlerë miliarda dollarë

Zbulimi i San Jose është i rëndësishëm për Kolumbinë për shkak të objekteve kulturore dhe historike që mund të ofrojnë një pasqyrë më të madhe në klimën ekonomike, sociale dhe politike evropiane gjatë fillimit të shekullit të 18-të. Por gjithashtu çoi në një betejë ligjore shumë miliarda dollarëshe. Gjegjësisht, Kolumbia thekson se e ka zbuluar “San Jose” në vitin 2015 me bashkëpunimin e shkencëtarëve ndërkombëtarë.

Pretendimet e saj janë kundërshtuar nga kompania amerikane Sea Search-Armada (SSA), e cila pretendon se ka qenë e para që ka gjetur rrënojat në fillim të viteve 1980.

SSA nisi një betejë ligjore kundër qeverisë kolumbiane në një gjykatë arbitrazhi, duke pretenduar se ajo kishte të drejtë për 10 miliardë dollarë; që është rreth gjysma e vlerës së vlerësuar të thesarit të mbytjes. Qeveria kolumbiane kundërshton pretendimet e SSA.

 

LEXO EDHE:

Back to top button