Konsumimi ditor i disa pijeve mund të rrisë rrezikun e demencës dhe goditjes në tru
Pijet e gazuara dhe lëngjet e frutave në përgjithësi përmbajnë sasi të larta sheqeri dhe ngjyrash artificiale, të cilat mund të ndikojnë negativisht në shëndetin tonë. Megjithatë, edhe pijet dietike nuk janë alternativa më e mirë për shëndetin dhe zhvillimin e sistemit nervor.

Veçanërisht, të dhënat nga Studimi i Zemrës në Framingham (FHS) treguan se njerëzit që konsumonin më shpesh pije me sheqer si soda dhe lëngjet e frutave kishin më shumë gjasa të kishin memorie më të dobët, vëllim më të vogël total të trurit dhe vëllim më të vogël të hipokampusit, një zonë e trurit. e rëndësishme për kujtesën.
Studiuesit zbuluan gjithashtu se njerëzit që pinin pije të gazuara dietike çdo ditë kishin gati tre herë më shumë gjasa për të zhvilluar goditje në tru dhe çmenduri në krahasim me ata që nuk konsumonin këtë lloj pije.
“Hulumtimi ynë sugjeron një lidhje midis marrjes më të madhe të pijeve me sheqer dhe atrofisë së trurit, duke përfshirë vëllimin më të vogël të trurit dhe kujtesën më të dobët,” shpjegoi një nga autorët e studimit, Dr. Matthew Pace, i cili është gjithashtu një studiues në FHS.
Këto të dhëna shfaqen në revistën Alzheimer’s & Dementia dhe revistën Stroke.
“Ne gjithashtu zbuluam se njerëzit që pinin pije dietike çdo ditë kishin pothuajse tre herë më shumë gjasa për të zhvilluar goditje në tru dhe çmenduri. “Kjo përfshin një rrezik më të lartë të goditjes në tru, ku enët e gjakut në tru bllokohen, por edhe sëmundjen e Alzheimerit, forma më e zakonshme e demencës”, shtoi Pace.
Sheqeri i tepërt dihet se ka një ndikim negativ në shëndet. Pijet freskuese dietike shpesh reklamohen si një alternativë më e shëndetshme ndaj lëngjeve të rregullta. Megjithatë, konsumimi i sheqerit dhe pijeve të ëmbla artificialisht shoqërohet me faktorë rreziku kardiometabolik, duke rritur rrezikun e sëmundjeve vaskulare dhe demencës.
Edhe pse studiuesit sugjerojnë se njerëzit duhet të jenë të kujdesshëm me konsumimin e rregullt të pijeve të gazuara dietike ose pijeve të ëmbla me sheqer, është shumë herët të thuhet se vëzhgimet e tyre përfaqësojnë shkakun dhe efektin. Shumë studime nevojiten për të hetuar nëse ëmbëlsuesit artificialë shkaktojnë efekte negative në tru.