Konsumimi i sasive të mëdha të këtij fruti mund t’ju ndihmojë të hiqni qafe aknet
Konsumimi i sasive të mëdha të këtij fruti mund t'ju ndihmojë të hiqni qafe aknet

Ruajtja e lëkurës së shëndetshme nuk ka të bëjë vetëm me higjienën personale, por edhe me atë që konsumojmë çdo ditë. Një dietë e ekuilibruar që është e pasur me fruta dhe perime të freskëta mund t’ju ndihmojë nëse luftoni me probleme të lëkurës si puçrrat.
Por rritja e konsumit të luleshtrydheve mund t’ju ndihmojë nëse mendoni se i keni shteruar të gjitha opsionet. Luleshtrydhet përmbajnë antioksidantë të njohur si polifenole, si dhe minerale si mangani, kaliumi dhe acidi folik. Përveç kësaj, ky frut i kuq është i pasur me vitaminë C, e cila njihet për vetitë e saj anti-inflamatore.

Healthline thotë se luleshtrydhet mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit të lidhur me aknet, sepse luleshtrydhet janë të pasura me vitaminë C. Disa studime kanë treguar rezultate premtuese për aknet me efektet e askorbil fosfatit të natriumit (SAP), megjithëse nevojiten më shumë kërkime.
Një porcion me luleshtrydhe prej 80 gramësh siguron deri në 46 mg. vitaminë C. Shërbimi Kombëtar i Shëndetit (NHS) këshillon që të rriturit mbi moshën 19 vjeç kanë nevojë për 40 mg. vitaminë C në ditë, kështu që një pjatë me luleshtrydhe në ditë është mjaft e mjaftueshme.
Sipas vlerave ushqyese, një porcion prej 80 gramësh përmban 26 kalori, 0,5 gram proteina, 0,4 gram yndyrë, 4,9 gram karbohidrate, 13 gram fibra, 136 mg. kalium dhe 49 mcg. folatet.

Përveç lëkurës suaj, ngrënia e luleshtrydheve mund të shërbejë edhe si një alternativë për ëmbëlsirat jo të shëndetshme. Ato kanë një indeks të ulët glicemik dhe si të tillë ndihmojnë në lirimin e moderuar të sheqerit në gjak. Studimet sugjerojnë se një dietë me ushqime me një indeks të ulët glicemik mund të jetë e dobishme në rregullimin e peshës trupore dhe reduktimin e incidencës së sëmundjeve të lidhura me obezitetin.
Luleshtrydhet janë të pasura me pigmente që kanë një efekt mbrojtës. Këto pigmente mendohet se kanë një sërë përfitimesh të mundshme shëndetësore, duke përfshirë parandalimin e kushteve inflamatore dhe sëmundjeve të zemrës. Disa studime duket se lidhin konsumin e rregullt të manaferrave me më pak vdekje të lidhura me zemrën.