Korbat dinë të numërojnë me zë të lartë

Shkencëtarët kanë zbuluar se korbat mund të "numërojnë" me zë të lartë, domethënë, të tërheqin me vetëdije një numër të caktuar herë në përgjigje të stimujve pamor dhe dëgjimor.

Edhe pse aftësia për të kuptuar numrat është vërejtur te kafshët e tjera, si bletët, ky lloj shkrim-leximi numerik është vërejtur vetëm te njerëzit.

“Prodhimi i ndërgjegjshëm i një numri vokalizimesh kërkon një kombinim të sofistikuar të aftësisë numerike dhe kontrollit vokal. Deri më tani nuk jemi të vetëdijshëm se kafshët e tjera mund ta bëjnë këtë. Është treguar se korbat mund të prodhojnë nga një deri në katër vokalizime në përgjigje të sinjaleve arbitrare që lidhen me vlerat numerike”, thotë neuroshkencëtarja Diana Liao nga Universiteti i Tübingen në Gjermani.

Aftësia për të numëruar me zë është e ndryshme nga thjesht të kuptuarit e numrave. Përveç kuptimit numerik, ai kërkon gjithashtu kontroll të qëllimshëm zanor për të komunikuar. Njerëzit janë të njohur për përdorimin e të folurit për të numëruar diçka dhe për të komunikuar sasinë, raporton Science Alert.

Meqenëse korbat kanë kuptuar më parë koncepte numerike më të ndërlikuara, si zero, Liao dhe kolegët e saj vendosën të hetojnë aftësitë e tyre të sofistikuara numerike në më shumë detaje.

Ata stërvitën tre korba për të prodhuar një numër të ndryshëm vokalizimesh, midis një dhe katër, pasi iu tregua një simbol specifik ose sinjal zanor. Pasi ata kishin “krokitur” mjaftueshëm, korbat duhej të goditnin objektivin për të treguar se kishin mbaruar numërimin.

Shkencëtarët zbuluan se të tre korbat mund të gjuanin një numër të caktuar herë në përgjigje të një stimuli të caktuar. Ata herë pas here bënin gabime, por kryesisht duke lehur një herë shumë ose pak. Kjo, thonë ekspertët, është e ngjashme me mënyrën se si numërohen fëmijët e vegjël që sapo po mësojnë të thonë numra.

LEXO EDHE:

Back to top button