Krerët e Arabisë, thirrje për një armëpushim të menjëhershëm në Gaza

Krerët e Arabisë, thirrje për një armëpushim të menjëhershëm në Gaza

Udhëheqësit arabë kanë dënuar agresionin e vazhdueshëm izraelit kundër Rripit të Gazës, duke i bërë thirrje bashkësisë ndërkombëtare që të ndërhyjë për të ndaluar luftën e egër të Izraelit në Gaza.

Udhëheqësit arabë kanë dënuar agresionin e vazhdueshëm izraelit kundër Rripit të Gazës, duke dënuar mizoritë e kryera kundër civilëve dhe shkeljet e paprecedentë të ligjit ndërkombëtar dhe humanitar, duke përfshirë shënjestrimin e civilëve, përdorimin e rrethimit dhe urisë si armë lufte.

Sipas agjencisë palestineze të lajmeve WAFA, ky dënim është lëshuar në një deklaratë nga liderët gjatë Samitit të 33-të Arab të mbajtur në kryeqytetin e Bahreinit, Manama. Deklarata, e dhënë nga Ahmed Aboul Gheit, Sekretari i Përgjithshëm i Ligës Arabe, trajtoi sulmet e gjera izraelite në Gaza, duke përfshirë qytetin Rafah, i cili është bërë një strehë për mbi një milion persona të zhvendosur, duke çuar në pasoja të rënda humanitare.

Udhëheqësit dënuan në mënyrë specifike marrjen e pushtimit izraelit të anës palestineze të kalimit kufitar Rafah, me qëllim forcimin e bllokadës ndaj civilëve, gjë që ka ndalur funksionimin e kalimit dhe rrjedhën e ndihmave humanitare.

Ata kërkuan një armëpushim të menjëhershëm dhe të përhershëm në Gaza, fundin e të gjitha përpjekjeve për zhvendosje të detyruar, heqjen e të gjitha formave të bllokadës izraelite dhe aksesin e papenguar dhe të qëndrueshëm në ndihmën humanitare për Rripin e Gazës. Udhëheqësit kërkuan gjithashtu tërheqjen e menjëhershme të forcave izraelite nga Rafah.

Për më tepër, liderët denoncuan shënjestrimin e organizatave humanitare dhe të OKB-së në Gaza nga forcat izraelite, pengimin e operacioneve të tyre dhe sulmet ndaj autokolonave të ndihmave, duke përfshirë sulmet nga kolonët izraelitë ndaj autokolonave të ndihmës jordaneze.

Ata kritikuan autoritetet izraelite pushtuese për dështimin në përmbushjen e përgjegjësive të tyre ligjore për të mbrojtur këto autokolona dhe kërkuan një hetim të menjëhershëm ndërkombëtar për këto sulme.

Udhëheqësit arabë i kërkuan komunitetit ndërkombëtar dhe fuqive globale me ndikim që të lëvizin përtej llogaritjeve politike dhe standardeve të dyfishta në adresimin e krizave ndërkombëtare.

Ata u bënë thirrje këtyre subjekteve që të mbajnë përgjegjësitë e tyre etike dhe ligjore në përballjen me praktikat agresive izraelite dhe t’i karakterizojnë ato qartë si shkelje flagrante të së drejtës ndërkombëtare dhe humanitare.

LEXO EDHE:

Back to top button