Kreu i “ChatGPT” pohon se fuzioni bërthamor është përgjigja ndaj nevojave në rritje për energji të inteligjencës artificiale

Altman, i cili ka investuar qindra miliona dollarë në kërkimin e shkrirjes bërthamore, ka deklaruar vazhdimisht se pa këtë përparim teknologjik, inteligjenca artificiale nuk do të jetë në gjendje të përparojë në mënyrë të qëndrueshme

Inteligjenca artificiale, megjithëse premton ndryshime revolucionare në botën e teknologjisë, përballet me një sfidë të madhe – ka nevoja të mëdha për energji. Është për këtë arsye që Sam Altman, kreu i OpenAI, organizata që qëndron pas zhvillimit të ChatGPT, beson se shkrirja bërthamore, një proces që fuqizohet praktikisht nga Dielli, është çelësi për plotësimin e nevojave të ardhshme për energji të inteligjencës artificiale.

Altman, i cili ka investuar qindra milionë dollarë në kërkimin e shkrirjes bërthamore, ka deklaruar vazhdimisht se pa këtë përparim teknologjik, inteligjenca artificiale nuk do të jetë në gjendje të përparojë në një mënyrë të qëndrueshme. Fusioni bërthamor ofron energji të pastër pa emetime të dioksidit të karbonit dhe mbetje bërthamore afatgjata, e cila është një zgjidhje ideale për zhvillimin e qëndrueshëm mjedisor të inteligjencës artificiale.

Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë se aplikimi komercial i shkrirjes bërthamore është ende larg në të ardhmen dhe se fokusimi ekskluzivisht në këtë teknologji mund të jetë tepër optimist. Anneka Khan nga Universiteti i Mançesterit thekson se është e nevojshme të përdoren dhe zhvillohen burimet e energjisë së rinovueshme aktualisht të disponueshme për të përballuar sfidat aktuale të energjisë, raporton CNN.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë parashikon që konsumi i energjisë elektrike nga qendrat e të dhënave dhe inteligjenca artificiale do të rritet në mënyrë eksponenciale, duke vënë presion shtesë mbi sistemet tashmë të mbingarkuar të energjisë në mbarë botën. Inteligjenca artificiale kërkon sasi të konsiderueshme të energjisë elektrike jo vetëm për të përpunuar sasi të mëdha të dhënash, por edhe për përdorim të përditshëm.

 

 

 

Ndërsa rritja e efikasitetit është një mënyrë për të lehtësuar këtë problem, ekspertë të tillë si Alec de Vries paralajmërojnë se vetëm efikasiteti nuk do të zvogëlojë domosdoshmërisht konsumin e përgjithshëm të energjisë. Kjo tregon nevojën për aplikim më të gjerë të zgjidhjeve aktualisht të disponueshme të kombinuara me kërkime në teknologjitë e ardhshme si fuzioni bërthamor.

Nga ana tjetër, Altman dhe avokatë të tjerë të AI tregojnë për potencialin e AI për të ndihmuar në zgjidhjen e krizës klimatike, duke e përdorur atë në parashikimin e motit, monitorimin e ndotjes dhe aplikacione të ngjashme. Progresi teknologjik dhe zhvillimi i qëndrueshëm duhet të ecin paralelisht, që nënkupton gjetjen e një ekuilibri midis inovacionit të AI dhe përdorimit të përgjegjshëm të burimeve.

LEXO EDHE:

Back to top button