Kriza e klimës ‘rrëshqet poshtë agjendës’, paralajmëron mbikëqyrësi global i energjisë

Gjendja në Davos dukej se i mungonte urgjenca e nevojshme për të mbajtur ngrohjen globale në 1.5C, thotë Fatih Birol, drejtor ekzekutiv i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, i cili ka thënë se nëse bota dëshiron të arrijë zero neto duhet të përmbahet nga çdo naftë dhe gaz i ri. projektet e eksplorimit.

Ndryshimet klimatike po rrëshqasin në axhendën ndërkombëtare, duke rritur rrezikun që qeveritë të ngadalësojnë ritmin e tyre në reduktimin e emetimeve të gazeve serrë, ka thënë kreu i një mbikëqyrësi global të energjisë për Sky News.

Duke folur në periferi të Forumit Ekonomik Botëror në Davos, Fatih Birol, drejtor ekzekutiv i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, tha se disponimi në resortin zviceran dukej se i mungonte urgjenca e nevojshme për të mbajtur ngrohjen globale në 1.5C.

Organizata që ai drejton punon me vende në mbarë botën për të formësuar politikat e energjisë për një të ardhme të sigurt dhe të qëndrueshme.

Por z. Birol tha: “Kam ndjenjën se ndryshimi i klimës dhe urgjenca e tij po rrëshqasin në axhendë.

“Kriza energjetike është shumë e rëndësishme – është vendimtare.

“Kriza ushqimore është shumë e rëndësishme.

“Por kriza klimatike është gjithashtu shumë e rëndësishme.”Unë nuk e shoh angazhimin dhe angazhimin nga njerëzit që kam parë në vitet e fundit… Nuk është diçka që mund ta harrojmë dhe është një çështje reale.”

LEXO EDHE:

Back to top button