Kur duhet të filloni ta mësoni fëmijën tuaj të jetë përgjegjës me paratë?

Kur prindërit fillojnë t'i japin fëmijës së tyre para xhepi, ata po i mësojnë se si të menaxhojnë paratë dhe si të mësojnë sjellje të përgjegjshme financiare.

Megjithatë, shpesh ka paqartësi se cila është mosha ideale që një fëmijë të fillojë të marrë paratë e veta, si t’i mbajë ato dhe si t’i shpenzojë ato.

Psikologët besojnë se fëmijët mund të fillojnë të marrin para kur fillojnë të kuptojnë vlerën e parave, që zakonisht ndodh kur fillojnë shkollën.

Paratë e xhepit nuk duhet të jenë kompensim

Fëmijët rrallë blejnë diçka vetë, ndaj nuk e dinë vlerën e gjërave në raport me njëri-tjetrin. Prandaj, mjafton që ata të marrin një shumë të vogël për të mësuar sa vlejnë paratë dhe për të mësuar konceptin e kursimit.

Zakonisht paratë e xhepit vijnë me marrjen e disa përgjegjësive, kështu që ato mund të shpjegohen se marrin pjesë në kryerjen e disa detyrave të shtëpisë.

Duhet pasur kujdes që të mos duket sikur po i paguani fëmijët për detyrat e shtëpisë, por përkundrazi që ata të mësojnë të fitojnë paratë që marrin.

Fëmijët më të vegjël zakonisht përdorin paratë e tyre të xhepit për lodra dhe ëmbëlsira, dhe fëmijët më të mëdhenj duan t’i ruajnë ato për lodra, rroba ose ndonjë pajisje elektronike si celulari.

Ajo që duhet të theksoni është se paratë e xhepit nuk duhet të jenë mjet për shantazhimin e fëmijëve nga prindërit dhe as të lidhen drejtpërdrejt me kryerjen e disa detyrimeve.

Nëse fëmija nuk po bën detyrat e shtëpisë, atëherë hiqini disa privilegje (kohën e kaluar në internet, duke luajtur videolojëra, duke dalë me miqtë), duke mos shkurtuar apo pakësuar para.

Keqkuptimet e fëmijëve për paratë

Duke dhënë para xhepi, ju u mësoni fëmijëve përgjegjësinë financiare, të cilën duhet ta demonstroni edhe me shembullin tuaj.

Ju gjithashtu duhet t’u jepni fëmijëve një pamje realiste të parasë dhe vlerës së saj. Keqkuptimet më të zakonshme që kanë fëmijët për paratë janë se monedhat vlejnë më shumë se faturat sepse janë më të rënda, se mund të tërhiqni një sasi të pakufizuar parash nga një bankomat ose se paratë përdoren vetëm për blerje dhe jo për të paguar faturat.

Në moshën pesë vjeç, fëmijët duhet të dinë se paratë përdoren për të paguar mallra dhe shërbime, se ato duhet të fitohen, se jo të gjitha paratë duhet të shpenzohen menjëherë dhe se paratë e marra borxh duhet të kthehen.

LEXO EDHE:

Back to top button