Kur filluan njerëzit të flasin dhe si evoluan gjuhët

Kur filluan njerëzit të flasin dhe si evoluan gjuhët

Toka është shtëpia e më shumë se 7000 gjuhëve dhe ne i përdorim ato gjuhë për të shprehur ide aq të drejtpërdrejta sa dëshira për një filxhan kafeje dhe aq të ndërlikuara sa detajet e fizikës kuantike. Por si filloi gjuha dhe kur njerëzit e evoluan për herë të parë këtë aftësi për të përdorur gjuhën?

Kur filluan njerëzit të flasin?
Zhvillimi i gjuhës njerëzore ka magjepsur prej kohësh studiues dhe gjuhëtarë. Këta ekspertë kanë këndvështrime dhe teori të ndryshme për kohën kur njerëzit filluan të flisnin dhe arsyet pse gjuha evoluoi në mënyrën që evoluoi. Ka shumë për të mësuar nga teoria e prejardhjes së laringut, deri te argumentet e bëra për zhvillimin e të folurit neurologjik dhe të bazuar në inteligjencë.

Teoria e  Laringut
Teoria e Laringut (LDT) parashtron se gjuha u bë e mundur vetëm pasi Homo sapiens modernisht anatomikisht evoluoi rreth 200,000 vjet deri në 300,000 vjet më parë. Në H. sapiens, laringu është më i ulët në fyt sesa në paraardhësit e sapiens ose në primatët modernë jo njerëzorë.

Ky pozicion i laringut e bën traktin vokal më të gjatë, duke bërë të mundur prodhimin e një shumëllojshmërie tingujsh të të folurit, veçanërisht dallimet delikate midis tingujve zanore që paraardhësit tanë nuk mundën dhe primatët e tjerë nuk mund t’i bëjnë. Shkencëtarët e quajnë këtë LDT dhe për shumë vite, ishte pikëpamja më e pranuar gjerësisht.

Sfidimi i teorisë së prejardhjes së laringut
Sidoqoftë, në vitin 2019, një studim në Science Advances e vuri në dyshim këtë teori. Studiuesit shqyrtuan dekada të kërkimit mbi vokalizimin e primatëve dhe anatominë, për shembull, kërkime që zbuluan se makaku, një majmun i Botës së Vjetër, ka anatominë e nevojshme për të mbështetur gjuhën e folur dhe është mjaft i aftë të prodhojë qartë tingujt e zanoreve. , “bast”, “bat”, “por” dhe “bleu”.

Si filloi gjuha?
Bazuar në këtë hulumtim dhe të dhëna të tjera, autorët argumentojnë se aftësia për të bërë tinguj të të folurit shkon prapa në kohën kur njerëzit dhe majmunët e Botës së Vjetër kishin për herë të fundit një paraardhës të përbashkët, deri në 27 milionë vjet më parë.

Pikëpamjet alternative mbi origjinën e gjuhës
Siç mund të pritej me një ndryshim kaq dramatik në këtë teroi, jo të gjithë pajtohen me atë afat kohor. Në një artikull për The Conversation, George Poulos, një gjuhëtar në Universitetin e Afrikës së Jugut, thotë se tingujt e parë të të folurit erdhën vetëm 70,000 vjet më parë, dhe aftësia për të prodhuar tinguj zanore dhe bashkëtingëllore nuk u zhvillua deri në rreth 50,000 vjet. më parë.

Cila ishte gjuha e parë njerëzore?
Shenjat e para të gjuhës njerëzore ishin klikimet e ndjekura nga një gjuhë më e përpunuar ndërsa gjuha, goja, faringu, pasazhet e hundës dhe laringu evoluan gradualisht.

Evolucioni i trurit dhe gjuhës
Një teori tjetër është se ndryshimet neurologjike mund të kenë qenë shtytësi i aftësisë për të prodhuar të folur. Ky është përfundimi i autorëve të punimit të vitit 2019. Arsyeja që majmunët e Botës së Vjetër nuk mund të flasin, thonë studiuesit, nuk është për shkak të anatomisë së traktit të tyre vokal, por sepse ata nuk kanë strukturat e nevojshme nervore. Teoria e gjuhës neurologjike duket se po qëndron më mirë se LDT./discoverymagasine

LEXO EDHE:

Back to top button