Kur konsumohet në moderim, birra mund të ketë shumë përfitime shëndetësore

Kur konsumohet në moderim, birra mund të ketë shumë përfitime shëndetësore

Pija alkoolike popullore e shijuar nga shumë ka qenë prej kohësh objekt debati kur bëhet fjalë për shëndetin. Ndryshe nga keqkuptimet e zakonshme, disa studime kanë vënë në dukje përfitimet e mundshme shëndetësore të birrës kur konsumohet në moderim. Kur konsumohet me përgjegjësi, birra mund të ofrojë përfitime të caktuara shëndetësore. Megjithatë, është e rëndësishme të pranohet se konsumimi i tepërt i alkoolit mund t’i mohojë këto përfitime dhe madje të çojë në komplikime shëndetësore.

Kur konsumohet me përgjegjësi, birra mund të sigurojë përfitime të caktuara shëndetësore për shkak të përmbajtjes së saj të pasur me antioksidantë, vitamina dhe minerale. Birra përmban karbohidrate, proteina, vitamina, minerale, antioksidantë dhe fibra dietike. Prandaj, konsumimi i moderuar i birrës mund të kontribuojë në një shëndet më të mirë të zemrës, përmirësim të funksionit njohës dhe rritje të densitetit të kockave.

Megjithatë, mos harroni efektet e dëmshme të konsumit të tepërt të birrës, si varësia ndaj alkoolit, dëmtimi i mëlçisë, shtimi në peshë, gjykimi dhe koordinimi i dëmtuar, dehidratimi, problemet me tretjen etj.

Birrë e zezë dhe shëndet

Birra e zezë ofron disa përparësi ndaj llojeve të tjera të birrës. Ai përmban nivele më të larta të antioksidantëve, veçanërisht polifenoleve dhe flavonoideve, të cilat mund të ndihmojnë në neutralizimin e radikaleve të lira të dëmshme në trup. Përveç kësaj, birra e errët lidhet me një rrezik të reduktuar të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës dhe madje mund të ndihmojë në parandalimin e disa llojeve të kancerit.

Birra pa alkool dhe shëndeti

Për ata që duan të shijojnë shijen e birrës pa alkool, birra joalkoolike është një alternativë e mirë. Birra pa alkool prodhohet nga një proces që heq pjesën më të madhe të alkoolit, por lë pas shijet dhe lëndët ushqyese. Mund të jetë një opsion i mirë dhe përmban më pak kalori se birra tradicionale, duke e bërë atë të përshtatshme për ata që shikojnë peshën e tyre.


Foto: Pixabay

Birra dhe diabeti

Konsumimi i moderuar i alkoolit shoqërohet me një reduktim të mundshëm të rrezikut të diabetit të tipit 2. Megjithatë, njerëzit me diabet duhet të jenë të kujdesshëm sepse marrja e tepërt e alkoolit mund të çojë në rritje të sheqerit në gjak.

Birra dhe Kolesteroli

Nivelet e ngritura të kolesterolit mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Çuditërisht, konsumi i moderuar i birrës mund të kontribuojë në një rritje të moderuar të kolesterolit lipoprotein me densitet të lartë, i cili konsiderohet i dobishëm për shëndetin e zemrës. Megjithatë, marrja e tepërt e alkoolit mund të ketë efekte negative në nivelet e kolesterolit, kështu që është thelbësore të ruhet një qasje e ekuilibruar.

Birra dhe presioni i gjakut

Presioni i lartë i gjakut është një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundje të ndryshme kardiovaskulare. Studimet kanë treguar se pirja e një birre në ditë mund të shkaktojë një ulje të lehtë të presionit të gjakut për shkak të pranisë së kaliumit dhe polifenoleve, por presioni i gjakut rritet nëse pini më shumë se kjo sasi. Kështu, marrja e tepërt e alkoolit mund të çojë në hipertension, i cili mund të jetë i dëmshëm për shëndetin e përgjithshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button